Hardenberg

Metamorfose bij BSO van kindcentrum Dikkertje Dap

Door de redactie

Uit een evaluatieonderzoek naar onder andere de inrichting van kindcentra (van Hoekstra, De Kort en van Liempd) blijkt dat als je een ruimte inricht met meerdere activiteitenplekken, de variatie in activiteiten van kinderen toeneemt, maar ook hun samenspel. Door plekken aan te bieden van verschillende grootte en voor groepsspel en individueel spel, ontstaat er meer sociaal gedrag en geconcentreerd spel.

Het is van belang dat de pedagogische visie van de kinderopvang en de inrichting van de ruimten op elkaar zijn afgestemd. De inrichting van de binnenruimte kan van grote invloed zijn op het welbevinden en de veiligheid van een kind, speelt tevens een belangrijke rol in het spelen en ontwikkelen van kinderen. Het team van BSO Dikkertje Dap te Dedemsvaart heeft de speelruimtes kritisch onder de loep genomen. Spreken de ruimtes voldoende aan? Is er voldoende variatie? Zijn er plekken waar kinderen zich terug kunnen trekken? Wat is het effect van de inrichting op het spel van de kinderen?

Na de eerste analyse, is het team aan de slag gegaan met een stappenplan voor aanpassingen. De creativiteit van het team is zichtbaar in het prachtige resultaat, waarbij diverse ruimtes en hoeken gecreerd zijn die kinderen uitdagen en zorgen dat er voor alle interesses aanbod is. Een metamorfose-kamer met o.a. make-up, spiegels, verkleedkleding en nagellak. Een huishoek waarbij de boom de ruimte inkomt. De 'snoepfabriek' waar diverse soorten constructiemateriaal aanwezig is. En er is zelfs een heus podium waar de kinderen voorstellingen uitvoeren.