Ommen

Meldpunt Eenzaamheid Ommen is er voor iedereen, ook tijdens Corona

Door de redactie

Nu de coronamaatregelen weer worden aangescherpt, worden mensen meer teruggeworpen op hun thuissituatie. Bij de een geeft dit rust en tijd voor hobby's, maar voor anderen betekent het dat zij soms dagenlang niemand spreken en zo kan sluimerende eenzaamheid opeens ernstig worden. Medewerkers van het Meldpunt Eenzaamheid kunnen helpen.

Eenzaamheid is je niet verbonden (genoeg) voelen; dit is een persoonlijke beleving en kan dus niet door anderen worden bepaald, enkel door jezelf. Je bent volgens de definitie eenzaam, wanneer je iets mist in je sociale leven, of dat nou de hoeveelheid mensen of de diepgang van je contacten is. Eenzaamheid is dus van alle leeftijden en helemaal niet raar, iedereen is wel eens eenzaam; het hoort bij het leven en komt vaak voor bij life-events. Denk aan een verhuizing, verlies van een dierbare, gezondheidsproblemen, werkloosheid of andere ingrijpende veranderingen. Een gevoel van eenzaamheid kan een belangrijk signaal zijn om je leven anders vorm te geven en meestal lost het zich dan vanzelf weer op. Maar wanneer dit niet gebeurt en eenzaamheid langer aanhoudt, kan het leiden tot allerlei risico's, gezondheidsproblemen en zelfs ernstiger. Het is dus heel belangrijk om gevoelens van eenzaamheid te (h)erkennen en aan te pakken.

Gratis hulp

Wat veel mensen niet weten, is dat je laagdrempelig en gratis hulp in kunt roepen bij eenzaamheid. Bij WijZ welzijn Ommen is hiervoor al enige jaren terug het Meldpunt Eenzaamheid opgericht; hier werken mensen die kennis hebben van eenzaamheid en de aanpak ervan. Zij kunnen helpen bij een passende en persoonlijke aanpak, door samen met jou te bespreken wat je wilt veranderen en daar een bruikbaar plan van te maken. Zij zijn een stok achter de deur om er vervolgens ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Ze bepalen niets voor jou, maar steunen je en denken mee, geven vanuit hun kennis en ervaring tips, adviezen en helpen je bij het behalen van je doelen.

Meldpunt Eenzaamheid

Het Meldpunt Eenzaamheid is er daarnaast ook voor mensen die zich zorgen maken om een naaste, twijfels hebben of er eenzaamheid speelt en niet weten wat ze eraan kunnen doen; zij kunnen terecht voor een luisterend oor, advies of tips. Ook worden er vanuit het Meldpunt Eenzaamheid van WijZ welzijn trainingen gegeven over het thema en kunnen de medewerkers worden ingeschakeld door maatschappelijke organisaties die het thema willen aanpakken.

Wil je hulp, informatie of advies? Neem dan gauw contact op. WijZ welzijn Ommen is telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en woensdag tussen 9.00 en 12.00 uur via 0529-712500, of anders via ommen@wijz.nu of per post: Chevalleraustraat 18, 7731EE Ommen.