Hardenberg

Meiden maken kennis met techniek & ICT

Door de redactie

De afgelopen maanden hebben meer dan 350 meiden kennis gemaakt met techniek en ICT tijdens drie Girlsdays in de gemeente Hardenberg. De Girlsdays zijn speciaal voor meisjes uit de eerste klas van het voortgezet onderwijs om hen te enthousiasmeren voor techniek & ICT. Bijna alle leerlingen van het Vechtdal College in Hardenberg en Dedemsvaart, De Nieuwe Veste, Greijdanus College en De Zeven Linden hebben meegedaan aan Girlsday.

Ongeveer dertig bedrijven hebben hun deuren opengezet om de meiden te ontvangen. Daar kregen ze niet alleen informatie over het bedrijf, maar werden ze rondgeleid en bij een aantal bedrijven werd een technische opdracht uitgevoerd. Verschillende soorten bedrijven deden mee, van metaalbedrijven, installatiebedrijven en bedrijven in de bouw tot opticiens en organisaties rondom zorg en technologie. De leerlingen kregen daardoor een breed beeld wat technologie allemaal kan betekenen.

Daarnaast werden workshops verzorgd door het FabLab Hardenberg, studenten onderwijsassistent en ICT van het Alfa-college Hardenberg en Defensie. Zo leerden de leerlingen onder andere programmeren en een ontwerp te maken voor een 3D-printer. Girlsday werd afgesloten met een technisch goochelaar. Hij liet de meiden met regelmaat versteld staan.

Girlsday

De Girlsdays zijn georganiseerd vanuit Toptechniek in Bedrijf en het Alfa-college Hardenberg. De organisatie is tevreden met het verloop van de dagen. Ze hoopt dat er meer meisjes geïnteresseerd raken in techniek en ICT. Er zijn grote tekorten aan technisch personeel. De verwachting is dat deze tekorten de komende jaren alleen maar zullen toenemen. Met name het aandeel meiden in technische opleidingen loopt daarin achter ten opzichte van omringende landen. Girlsday is daarin één van de activiteiten om meiden te stimuleren te kiezen voor een technische vervolgopleiding.

Het is het eerste jaar dat er zo veel leerlingen meedoen met Girlsday. Het doel is om Girlsday jaarlijks terug te laten komen.