Ommen

Meester-schoorsteenveger is scheikundige en analist ineen

Door de redactie

Waarom er in de dagen na Sinterklaas relatief veel schoorsteenbranden zijn? Als jongste meester-schoorsteenveger van Nederland weet Jordi Wetering (25) uit Ommen het antwoord.

Eigenlijk doet het woord schoorsteenveger zijn capaciteiten tekort. Jordi Wetering is gespecialiseerd in schoorstenen, vuur, rook en kachels. Natuur- en scheikundige processen, een bouwkundig handigheidje of een verzekeringsvraagstuk? De Ommenaar (25) draait er zijn hand niet voor om. Op zijn zestiende was hij al de jongste gezel-schoorsteenveger van Nederland, sinds hij vorige week zijn examen succesvol aflegde is Wetering de jongste meester-schoorsteenveger van Nederland. "Toen ik negen was ging ik al met mijn vader mee het dak op om te kijken hoe hij schoorstenen veegde. Ik zat dan vaak rustig op de nok te kijken. Dat vond ik toen al mooi".

Al snel wordt duidelijk dat zijn werk heel wat complexer is dan het woord schoorsteenveger doet vermoeden. Wie denkt dat Wetering hele dagen ladders op en af klimt om borstels door schoorstenen te halen, komt bedrogen uit. Samen met zijn vader Henk runt hij Schoorsteenbedrijf de Vogelsangh in Ommen en daar komt nogal wat bij kijken. "Ik ga af en toe wel het dak op, maar ook ben ik vaak op kantoor te vinden. Daarnaast verkopen we kachels en lossen we problemen met kachels en schoorstenen op. Verder worden we vaak door verzekeringsmaatschappijen gevraagd om schoorsteenbranden te analyseren".

De titel 'meester' is een mooie bevestiging, in de praktijk verandert er niet veel. "Er zijn 25 meesters in Nederland. Het levert misschien iets meer aanzien op en we zullen wellicht wat vaker gevraagd worden door verzekeringsmaatschappijen voor advies. Ik kon er eigenlijk ook niet speciaal voor studeren. Er wordt gewoon van je verwacht dat je de benodigde kennis in de praktijk hebt opgedaan en dat is bij mij het geval".

Zo was er een vraag over een houtkachel waarvan het raampje steeds zwart van het roet werd. "Daar moest ik een verklaring voor geven en er werd alleen bij verteld welk soort hout erin verbrand werd".