Hardenberg

Meer maatwerk voor mensen met een arbeidsbeperking

Door de redactie

B&W van Hardenberg willen meer maatwerk bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Naast werkplekken bij Larcom kunnen deze inwoners dan ook terecht bij andere werkgevers, bijvoorbeeld in de eigen buurt. Zo komt passend werk voor meer mensen binnen handbereik. De gemeente biedt werkgevers hiervoor een pakket aan ondersteuningsmaatregelen aan.

De wet Nieuw Beschut Werk is bedoeld om mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking een veilige werkplek te bieden. Deze groep heeft meer begeleiding en aanpassingen van hun werkplek nodig dan werkgevers normaal gesproken kunnen bieden. Daarom ondersteunt de gemeente werkgevers die iemand met een beperking willen aannemen. Zo worden de kosten voor de begeleiding vergoed en kunnen werkgevers in aanmerking komen voor een loonkostensubsidie. Ook is er een zogenaamde no-risk polis die uitkeert wanneer een medewerker door ziekte uitvalt. Sinds 2018 biedt de gemeente deze werkplekken aan bij Larcom. Met de nieuwe maatregel worden de mogelijkheden uitgebreid.

Meer maatwerk

"De resultaten van de proef met Nieuw Beschut Werk zijn goed", vertelt wethouder Gitta Luiten. "Al zestien mensen met een arbeidsbeperking hebben op deze manier bij Larcom een mooie baan met begeleiding gekregen en we verwachten dat we binnenkort nog elf mensen kunnen plaatsen. Maar we zien ook dat een werkplek bij Larcom niet voor iedereen de beste plek is. Daarom willen we ook andere bedrijven ondersteunen, zodat ook zij voor deze bijzondere groep potentiële werknemers de deuren openzetten. Dit kan dan ook een werkgever in de buurt zijn. We snappen dat het voor werkgevers soms best lastig is; daarom bieden we ze verschillende ondersteuningsmogelijkheden aan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een geschikte werkplek zowel voor de werknemer als voor de werkgever positief uitpakt", aldus de wethouder.