Twenterand

Mathoera mist gouden kans, Paters aan de leiding

Door de redactie

De vierde ronde van het kampioenschap dammen voor 0-900 en 901-1100 rating kenmerkte zich door gemiste kansen. Er waren flink wat partijen waar spelers een of meerdere analytische winst(en) lieten liggen. Niet onlogisch: een gewonnen stand winnen is minstens zo moeilijk als het bereiken ervan.

Koploper Boike Mathoera zag in de B-groep dat de achtervolgende Berend Plijter niet verder kwam dan remise tegen Hein van Dee. Zelf had Mathoera dus de kans om ten koste van andere achtervolger Radjendrenath Kalloe twee punten los te komen wat toch wel een Vorentscheidung genoemd zou mogen worden. Tegelijkertijd kon Kalloe met een zege zelf aan kop komen. De belangen waren dus groot. Na dertig zetten was de stand flink uitgedund en leek remise aanstaande. Mathoera speelde in het late middenspel echter ijzersterk en kreeg de mogelijkheid de partij via een drievoudige oppositie te winnen. Mathoera sloeg echter verkeerd waarna Kalloe met de schrik vrijkwam: remise. Daarmee blijft Mathoera wel koploper. Frank Swagemakers boekte een knappe overwinning op Evert Wiskerke en voegt zich daarmee bij Kalloe en Plijter, die Mathoera allen op een punt volgen.

Paters pakt de kop

In de C-categorie waren er voor aanvang van de vierde ronde drie koplopers. Van hen boekte Mark Paters als enige een overwinning. Tegenstander Ton Oosthoek nam een ruil die niet slecht had hoeven zijn. Oosthoek ging bij slagkeuze echter in de fout waarna Paters een schijfje snoepte. Compensatie was er niet waardoor Paters de partij rustig naar winst kon spelen. De andere koplopers mochten het tegen elkaar uitvechten. Geert Kleine probeerde interessant te spelen maar het leverde hem uiteindelijk behoorlijk stellingsongemak op. Koert Meuleman had makkelijker spel en kon zijn voordeel uitbouwen. In het gevorderde middenspel stelde het onverbiddelijke rekenwonder Kingsrow vast dat Meuleman gewonnen stond. Meuleman kon de winst echter niet vinden waardoor Kleine met een punt kon wegkomen. Paters gaat nu met zeven punten op kop, gevolgd door Kleine, Langerak, Meuleman en Callender met zes punten.

Op donderdag 7 februari staat er weer een dubbele ronde op het programma. De rondes starten om 10.00 en 18.00 uur.