Hardenberg

Marushka tekent contract bij PEC Zwolle

Door de redactie

Marushka van Olst tekende op vrijdag 15 mei haar eerste contract bij PEC Zwolle Vrouwen 1. Zij speelde het afgelopen jaar al enkele wedstrijden voor Vrouwen 1, maar is nu officieel voetbalster van PEC Zwolle vrouwen 1 door het tekenen van een tweejarig contract.

Marushka van Olst is 18 jaar en woonachtig in Gramsbergen. Ze is begonnen als voetbalstertje bij SV Gramsbergen. Nadat Marushka drie jaar voetbalde voor de KNVB Regio Zwolle werd Marushka opgenomen in de trainingsgroep van meisjes onder de veertien van FC Twente. Na de opheffing van de voetbalacademie voor meiden bij FC Twente maakte Marushka de overstap naar PEC Zwolle.

Vaste meerwaarde

"Afgelopen jaar heb ik vanaf de eerste thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, toen ik mijn Eredivisie debuut maakte, het gehele jaar al deel uitgemaakt van de selectie van Vrouwen 1, bij wijze van stage. Ik heb me blijkbaar voldoende bewezen, getuige het contractaanbod wat ik heb gekregen. Het is een droom die uitkomt dat ik nu officieel (semi) prof voetbalster ben en ik hoop me de komende jaren verder door te kunnen ontwikkelen. Niet alleen een vaste waarde worden in het team, liefst een vaste meerwaarde, zodat ik hopelijk over een aantal jaren klaar ben voor een voetbal avontuur in het buitenland", laat Marushka weten.

Coronatijd een andere tijd

Vanaf zaterdag 14 maart heeft Marushka niet meer gevoetbald. "Toen zouden wij de kwartfinale voor de beker tegen Ajax Vrouwen spelen maar die kon door de genomen maatregelen niet meer doorgaan. In diezelfde week ging ook mijn school op slot en vanaf dat moment kreeg ik online les". Marushka is bezig in het derde jaar van de opleiding Sport en Beweging bij de CSE in Zwolle. Op de vraag hoe zorg jij ervoor dat je fit blijft in deze coronaperiode antwoordt Marushka het volgende: "We krijgen elke week een trainingsschema van de trainer. Dit is een minimumschema met combinatie van kracht en conditietrainingen. Dit kun je zelf aanvullen met trainingen die jij denkt nodig te hebben. Ik train in de achtertuin, maar sinds een aantal weken kan ik ook trainen op de voetbalvelden van DSC, een club uit Dalerveen, het dorp waar mijn oom woont. Daarnaast hebben we als team wekelijks contact met elkaar".

Leuke en minder leuke momenten

"Het leukste moment van afgelopen tijd is natuurlijk toen PEC Zwolle mij mijn eerste officiële contract aanbood voor de duur van twee jaar. Minder is het geweest om elke keer te horen te krijgen dat het langer duurde voordat we weer mogen voetballen met het team, als topsporter ontneemt deze crisis ons waar we zo van houden, het was een pittige tijd".

Wat vind je ervan dat de wedstrijden zonder publiek misschien worden gespeeld? "Dat zou heel jammer zijn, maar het belangrijkste is dat we weer kunnen doen waar we van houden, namelijk wedstrijden spelen. Hopelijk wordt er dan wel veel live uitgezonden zodat onze toeschouwers en volgers ons toch in actie kunnen zien. Hopelijk komt er snel groen licht voor ons in Nederland", eindigt Marushka het gesprek.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer