Hardenberg

Martin Vos, de man achter de voetbal in Twenterand

Door de redactie

Het nieuwe voetbalseizoen 2019-2020 gaat van start. Vanaf dit nieuwe voetbalseizoen gaat Martin Vos, geboren en getogen in Vroomshoop, het nieuws met betrekking tot het amateurvoetbal van de Twenterandse voetbalstandaardteams volgen voor De Toren van Twenterand.

B AMAN

Martin Vos is 54 jaar, dertig jaar getrouwd, heeft twee dochters en één aanstaande schoonzoon. "We zijn allemaal voetbalgek en woonachtig in Vriezenveen", vertelt Martin. Martin werkt als roostermaker/planner bij Scholengemeenschap Het Noordik in Vriezenveen.

De indelingen van zowel de beker- als de reguliere competities worden gepubliceerd in de Toren van Twenterand, evenals de wedstrijdprogramma's, uitslagen en standen van de Hoofdklasse, Eerste, Tweede, Derde klasse Zaterdag en van de Vierde klasse Zondag. Tevens houdt Martin een topscorerslijst bij van de Twenterandse voetballers en een eventuele mooie streekderby zal extra worden belicht. Daarnaast zal elke voetbalclub uit Twenterand een aantal keer in de spotlights komen te staan. De voetballiefhebbers kunnen dit dan lezen in zowel de papieren versie als op de website van de Toren van Twenterand. www.detorenvantwenterand.net.

Met de paplepel ingegoten

"Het voetbal is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader, Arend Vos was in de jaren '50 en begin jaren '60 een begenadigd voetballer bij de Vroomshoopse Boys en maakte tevens deel uit van het Noord-Nederlands Amateurelftal. Vanaf mijn vijfde jaar volgde ik alle wedstrijden van het Eerste elftal van de Boys, waarvan mijn pa de clubgrensrechter was na zijn actieve loopbaan als speler. Ik bezocht destijds alle wedstrijden van Boys 1, zowel thuis als uit. Altijd meereizen in de spelersbus, waarbij standaard 'De Dik Voor Mekaar-show' van André van Duin op de radio was te beluisteren. Dit vergeet ik nooit meer; een geweldige tijd. Zo raak je vanzelf 'besmet' met het voetbalvirus....", vertelt Martin enthousiast.

Start bij Vroomshoopse Boys

Martin is op zijn achtste levensjaar begonnen met voetballen bij Vroomshoopse Boys. Hij heeft er alle jeugdselectieteams doorlopen, behalve de A1, maar haalde toch de A-selectie van de senioren, waarbij hij één wedstrijd in het vlaggenschip heeft mogen spelen (tegen AVC Heracles). "Na mijn verhuizing naar Vriezenveen ben ik bij DOS'37 beland, waar heel mijn schoonfamilie Nijkamp actief was. Bij de geel-zwarten ben ik dan ook mijn trainerscarrière gestart en heb ik deze mooie hobby ook nog eens vijf jaar mogen uitoefenen bij Bruchterveld, waar ik wederom een geweldige tijd heb gehad. Via Bruchterveld kwam ik in 1996 in aanraking met het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi, het grootste en mooiste zaalvoetbalevenement in Noord- en Oost-Nederland, waaraan maar liefst 100 amateurvoetbalverenigingen uit Groningen, Drenthe en Overijssel deelnemen tijdens de winterstop, met elk jaar een wachtlijst van tientallen clubs. Voor het PWZ-toernooi verricht ik elk jaar enkele hand- en spandiensten, zoals clubs benaderen/uitnodigen voor deelname en in het verleden ook bemiddelen om sporthallen vast te leggen (de eerste ronde zijn er maar liefst 20 hallen tegelijkertijd nodig). Tegenwoordig staan zelfs de sporthallen in de wachtrij... Bij DOS'37 maak ik deel uit van de toernooicommissie, verzorg ik al 24 jaar het programmaboekje 'DOS'37 Thuis' en ben ik sinds 2000 jeugdcoördinator. Na de zomerstop gaat mijn derde seizoen in als jeugdscout bij FC Twente, een heel andere beleving binnen de voetbalsport, hieruit haal ik ook veel plezier. Ik zie nu spelertjes voetballen, waarvan ik de vaders vroeger zelf getraind heb, dit bij diverse verenigingen".

Topscorelijsten et cetera

Voor de voetbalvereniging Vroomshoopse Boys heeft Martin vanaf zijn 15e jaar zo'n beetje alle uitslagen, doelpuntenmakers, topscorerslijsten en standen in kaart gebracht en werden alle krantenknipsels van de club verzameld. Zo is het eigenlijk begonnen. Na zijn verhuizing naar Vriezenveen heeft zijn oudere broer Gert dit overgenomen en drie jaar geleden hebben zij samen het hele archief overgedragen aan de voetbalclub Vroomshoopse Boys (duizenden bladzijden met archiefmateriaal). In 1990 heeft Martin dit ook opgepakt voor DOS'37 en houdt hij nog elke week de statistieken van het standaardelftal bij, hierop is elk seizoen vanaf 1937 in kaart gebracht. "Zo staan alle spelers vermeld die ooit één of meerdere competitiewedstrijden in het eerste elftal hebben gespeeld, evenals de trainers van alle 83 seizoenen. Ook zijn alle doelpuntenmakers vastgelegd en aan de hand daarvan heb ik een 'Eeuwige Topscorerslijst' aangelegd, deze wordt na elke competitiewedstrijd bijgewerkt, mits er gescoord wordt natuurlijk. Het is eigenlijk een soort 'tik', ik ben echt een man van de cijfertjes en houd exact in de gaten welke speler een 100e, 250e of meerdere wedstrijden in het eerste elftal kan spelen. Of wanneer het standaardteam van DOS weer een mijlpaal kan bereiken. Zo heeft men na het afgelopen seizoen sinds de oprichting in 1937 in totaal 1.675 wedstrijden gespeeld in competitieverband, met 673 overwinningen, 390 gelijke spelen en 612 verliespartijen, waarbij er 3.021 doelpunten zijn gescoord en er 2.627 keer 'gevist' moest worden. Dit soort zaken bijhouden is, naast het hardlopen en vissen, één van mijn hobby's. Prachtig om te doen".

Veel trainers raadplegen Martin

De data die Martin bijhoudt worden geregeld geraadpleegd door vele trainers, wedstrijdsecretarissen of zelfs voorzitters uit het amateurvoetbal, die hij redelijk kent of zij kennen hem. "Met name op het gebied van de vele regeltjes die de KNVB er op nahoudt, krijg ik vaak vragen als, 'telt het doelsaldo in de nacompetitie nu wel of niet mee', 'wanneer is een speler 'vastgespeeld' voor een bepaald elftal', 'mag hij nog meedoen in een lager team', et cetera. Ik verdiep mij elk seizoen weer in de regels van het amateurvoetbal, zodat ik weet waarover ik praat en met name aan het eind van het seizoen redelijk kan weten hoe de vlag erbij hangt binnen de diverse amateurcompetities. Veel trainers weten al tientallen jaren de weg naar mij te vinden en vaak deel ik bepaalde statistieken ook rechtstreeks met hen, bijvoorbeeld wanneer er iets speciaals op de rol kan staan voor hun team, iets met korte lijntjes".

Machtig mooi om te doen

"Vele zaterdagmiddagen struin ik met mijn voetbalmaat/collega-scout Gerrit Meijerink de amateurvoetbalvelden af voor mooie derby's en/of beslissingswedstrijden, puur als voetballiefhebbers. Zo hebben wij al vele wedstrijden bekeken tussen de 'ROOIEN' en de 'BLAUWEN' in Spakenburg, maar ook de wedstrijden van Katwijk, Quick Boys, SC Genemuiden, Staphorst, ACV, GVVV, DVS'33 en met name HHC Hardenberg, staan jaarlijks op onze agenda. En natuurlijk de wedstrijden van de voetbalclubs uit Twenterand, welke geregeld bezocht worden. Soms bezoeken wij op een middag/avond drie wedstrijden achtereen, half drie, half zes en dan 's avonds FC Twente. Machtig mooi om te doen! Vanaf het nieuwe seizoen 2019-2020 hoop ik, inzake het standaardamateurvoetbal van de Twenterandse voetbalclubs Den Ham, DETO Twenterand, DOS'37 Vriezenveen, Sportlust Vroomshoop, Voorwaarts Westerhaar en Vroomshoopse Boys een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de Toren van Twenterand.