Hardenberg

"Mam heeft het ons makkelijk gemaakt"

Door de redactie

Aan het woord de dochters die liefdevol over hun overleden moeder spreken. "Ze was een hele lieve echtgenote, een zorgzame moeder en trotse oma."

Roerend in hun kopje thee vertellen zij dat hun moeder in mei 2018 erg ziek is geworden en op 1 september in datzelfde jaar haar laatste adem heeft uitgeblazen.

"Het was een emotionele rollercoaster voor ons als gezin, maar omdat alles besproken was, en er vooral duidelijkheid was voor mam, is deze periode heel waardevol voor ons allemaal geweest. Toen alles geregeld was en wensen en gevoelens waren uitgesproken kwam er een rust over mama heen, en zo ook bij ons als gezin. En daarmee heeft onze moeder het voor ons makkelijker gemaakt", vertellen de dochters eensgezind.

"Mam wist precies wat ze wel en niet wilde in deze laatste fase, maar dacht er ook zeker over na als wij ergens andere gedachten of gevoelens over hadden.

"In de laatste maanden van haar leven kwamen er vaak mensen bij haar langs voor een (goedbedoeld) gesprek of een luisterend oor. Dit was op het laatst voor haar lichamelijk te vermoeiend. Uiteindelijk hebben we om deze reden ook moeten besluiten het bezoek te doseren.

Na haar overlijden is mam thuisgebleven, wat door ons als zeer prettig is ervaren. We hebben allemaal rustig afscheid kunnen nemen, ieder op zijn of haar eigen wijze. Er was tijd voor rouw en dat gaf ons een goed gevoel."

Ritueel begeleider

"Samen met een goede vriendin heeft mam haar dienst in elkaar gezet. Mama vond het heel belangrijk dat het háár verhaal was en dat het niet een verhaal van ons óver haar zou zijn. We hebben dan ook niets aangepast aan dit verhaal. Deze vriendin heeft daarom ook het verhaal namens haar verteld tijdens de dienst. Dit deed ze op zo'n mooie en respectvolle wijze dat ze na de uitvaart meerdere keren gevraagd werd om een dienst te begeleiden, waardoor ze een ritueel begeleidster werd. We kijken goed terug op de periode rondom het afscheid en de plechtigheid."

Asbestemming

"De urn is in een urnenmuur geplaatst, waar we vanuit het huis van papa zicht op hebben. Daarnaast hebben we er heel bewust voor gekozen om een beetje as van mama bij ons te houden. Zo zit ze voor altijd in ons hart en dicht bij ons hart. Wij hebben dit ook vooraf besproken, waarop ze zei dat ze het een fijn idee vond. Ze zal net zoveel gemist worden als dat er van haar gehouden werd."

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van het Crematorium of kijken op de www.crematoriumdelariks.nl.