Hardenberg

Mag mijn kind 1 kratje bier op haar zestiende verjaardagsfeest?

Door de redactie

Op woensdag 12 juni speelt Theatergroep Playback in opdracht van de Gemeente Hardenberg en Cultuurkoepel Vechtdal de interactieve oudervoorstelling 'Onder Invloed' in Gashouder Podium te Dedemsvaart. De avond duurt van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Nederlandse jongeren zijn ongeveer dertien jaar als ze hun eerste drankje drinken, terwijl drank verboden is onder de achttien jaar. Experimenteren hoort erbij als je jong bent, maar hoe reageren pubers onder druk van anderen? Hoe praat je hierover met je puber en hoe help je hem/haar bij het aangeven van een grens? Hoe maak je 'samen drinken' of 'blowen' minder normaal? Tijdens de interactieve ouderavond van theatergroep Playback worden ouders hierbij geholpen.

Drank op een feest?

Sophie wil graag wat drank op haar zestiende verjaardag. Omdat er ook jongens van achttien jaar bij zijn, zegt zij. Haar moeder verbiedt dit: jongeren mogen immers pas drinken als ze achttien zijn. Maar volgens Sophie komt er dan niemand op haar feest. Zonder drank hoeft ze geen feest. De vader van Sophie vindt het wel kunnen, een kratje. Wat doe je als ouders? Dit is een scene uit de interactieve voorstelling Onder Invloed; voor veel ouders van tieners een herkenbare en lastige situatie.

Ouders in spagaat

Het acteursteam van Theatergroep Playback houdt ouders op een luchtige wijze een spiegel voor aan de hand van herkenbare en humoristische scènes aan de keukentafel. Artistiek leider Kim Zonneveld: "Ouders raken in een spagaat door de NIX18 afspraak: kinderen mogen officieel niet drinken maar ondertussen wordt er 'overal gedronken'. En door alleen maar te verbieden is een open gesprek onmogelijk. Wij helpen ouders met communiceren, bijvoorbeeld door afspraken te maken of vanuit de beweegredenen van hun kind tot een creatieve oplossing te komen".

'Onder invloed' bijwonen?

Gemeente Hardenberg en Cultuurkoepel Vechtdal bieden in samenwerking met Theatergroep PlayBack de ouderavond 'Onder Invloed' gratis aan alle ouders van jongeren tussen de 12 en 17 jaar uit de gemeente Hardenberg aan. Vriendelijk verzoek om u per mail aan te melden op info@cultuurkoepelvechtdal.nl o.v.v. 'Oudervoorstelling Onder Invloed'. Geef in de mail aan met hoeveel personen u komt, op welke school en in welk jaar uw zoon/dochter zit. Tot en met zondag 2 juni hebben ouders van tweedejaars leerlingen voorrang op plaatsen voor deze voorstelling. Vanaf maandag 3 juni worden alle aanmeldingen van ouders met kinderen op het voortgezet onderwijs in de gemeente Hardenberg geaccepteerd.