Hardenberg

Lynn en Robert gaan nieuw avontuur tegemoet in Canada

Door de redactie

Vrijheid, blijheid! Het is een cliché uitdrukking, die helemaal past bij de 24-jarige Lynn Meier en de 30-jarige Robert Hamhuis. Half april keerden ze terug van een wereldreis door Oost-Azië op de fiets. Eind augustus vertrekken ze weer voor onbepaalde tijd. "We hebben een enkele reis naar Canada geboekt. Van daaruit fietsen we in elk geval naar Amerika en dan zien we wel".

Lynn lacht. Het stel bereidt de reis goed voor, maar houdt de invulling blanco. "We willen juist geen vaststaand programma en geen tijdsdruk. Dat maakt het vooral interessant. Op je af laten komen wat er gebeurt". Met dat gegeven gingen ze begin vorig jaar ook op pad.

"We zijn zo'n vijftien maanden onderweg geweest en hebben zo ongeveer alles wat tussen Nederland en Singapore ligt gefietst. In totaal iets meer dan achttienduizend kilometer. Niet afhankelijk van een klok en vaak niets eens wetend welke dag het was. Dat maakt het geweldig. Veel mensen vinden het fijn om de controle te hebben, maar wij juist niet". De ogen van Lynn lichten op als ze vertelt over de hartelijkheid in Turkije, die ze ondervonden hebben of over een maaltijd, die ze in China genuttigd hebben. "Ik dacht dat het groente was, maar het bleek een varkensneus te zijn met de haren er nog in. Dat vond ik niet zo fris", vertelt de Hardenbergse.

Dromen waarmaken

Om de fietstocht te kunnen maken zegde ze, net als Robert, haar baan op. "Veel van onze leeftijdgenoten hebben een vaste baan, kopen een huisje, stichten een gezin. Dat vind ik juist eng, om mij te binden. Mijn ouders hebben mij ook altijd voorgehouden dat je je dromen waar moet maken en dat is precies wat wij nu doen. Natuurlijk mis je je familie en vrienden als je lang en ver weg bent, maar tegelijk ben je tegenwoordig overal op de wereld bereikbaar via internet. En overal zijn mensen trots op hun land. Als toerist/fietser willen ze je dan ook maar wat graag daarover vertellen en er van alles van laten zien. Je wordt feitelijk overal op handen gedragen", meent Lynn. Ze studeerde bedrijfseconomie, maar werkt nu tijdelijk via een uitzendbureau bij Wavin. Robert is momenteel weer aan het werk bij zijn 'oude' werkgever houthandel Woertink.

Je kunt meer met minder

Een paar maanden geld verdienen en dan weer wegwezen. Het stel kijkt er verlangend naar uit. Op de fiets mensen ontmoeten, en andere culturen proeven. Het avontuur tegemoet. Ditmaal met nog minder spullen dan afgelopen jaar.

"Je denkt van tevoren dat je heel veel zaken nodig hebt, maar dat is uiteindelijk niet zo. Je kunt wel drie t-shirts meenemen, maar je draagt er maar een tegelijk, dus is twee ook goed. Stoeltjes mee? Hoeft niet. Na een lange fietstocht ga je net zo lief op een steen zitten of je duikt het bed in. Uiteindelijk wordt fietsen ook alleen maar leuker als je minder gewicht hebt mee te dragen".

Lynn en Robert nemen dan ook niet teveel mee als ze eind augustus met hun fiets op het vliegtuig stappen naar Canada. "Daarna zien we wel. Zo'n 80 km per dag fietsen kan je lichaam makkelijk aan", meent het stel. Wanneer ze terugkomen? "Geen idee. Als er echt iets serieus aan de hand is, dan kun je zo terugvliegen en anders blijven we zo lang het leuk is. Uiteindelijk zullen we altijd naar Nederland terugkeren, want dat is en blijft wel ons thuisland".