Hardenberg

Lisa Scholtens (15) damt simultaan 'blind'

Door de redactie

Zaterdag 23 mei vindt om 19.00 uur het eerste grote Fitter Brein online damevent plaats. Het event is voor iedereen, de activiteiten zijn gratis en er wordt blind gedamd door de 15-jarige drievoudig Nederlands damkampioene Lisa Scholtens uit Slagharen.

Het is de eerste keer de het project van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) een online damevent organiseert. Ook Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam, komt praten over de werking van je brein. Alle info vind je via: fitterbrein.nl

Online blinddammen

Voor het eerst kun je online blinddammen live volgen. Anders dan de naam doet vermoeden is dat niet dammen met je ogen dicht. In de wedstrijd damt Lisa tegelijk tegen drie personen. Ze ziet de speelschijven niet en speelt alle zetten uit haar hoofd. Het doel is zoveel mogelijk partijen in winst om te zetten. Haar drie tegenstanders zien hun eigen schijven wel. Wat het moeilijk maakt is dat Lisa niet alleen de schijven goed moet verplaatsen, maar ook rekening dient te houden met trucjes, valletjes en de opbouw van het spel. Daarnaast is haar strategie van groot belang. Ze krijgt ruim twee uur de tijd maar de tijd blijft doorlopen, ook al gaat ze naar het toilet. Het vergt concentratie, spelinzicht, spelkennis en talent. Het brein wordt enorm uitgedaagd. De maximale breincapaciteit zal worden ingezet door Lisa.

Wereldprimeur

Online blinddammen is een unieke gebeurtenis. Volgens Zainal Palmans, coördinator van Fitter Brein, is dit een wereldwijde primeur. "Dat we zaterdag live gaan en iedereen mee kan kijken zorgt ervoor dat we groot bereik hebben, ik ben blij dat iedereen kan meegenieten van dit dynamische spel. Veel dammers kunnen niet blinddammen en al helemaal niet in simultaanvorm. In Rusland is het zelfs verboden, ze denken je er krankzinnig van wordt. Lisa is jong en getalenteerd, ik kijk enorm uit naar zaterdag. Blinddammen heeft iets magisch".

Goede voorbereiding

Ook de Slagharennaar heeft er zin in. Ze hoopt een breed publiek te trekken voor het Fitter Brein Event. "Dit is de eerste keer dat ik voor een groot online publiek blind dam. Het wordt een lange zit van zo'n drie uur. De oefensessies verliepen met ups en downs. Mijn laatste simultaan was op maandagavond tegen drie sterke jeugdspelers. Toen had ik de hele dag school gehad en was ik al best moe. Maar ik vind het hartstikke leuk. Ik hou wel van een uitdaging". Maar wat gebeurt er nou in haar brein? "Ik zie zeg maar het dambord en de schijven in het brein als een hologram. De standen die onthoud ik dan zo goed mogelijk. Een partij is al lastig, maar drie al helemaal. Ik moet in mijn brein dus continu schakelen en geconcentreerd de kamers ingaan van elke partij".

Kijk gratis mee

Kijk zaterdag 23 mei vanaf 19.00 uur mee met het Fitter Brein Online Damevent. De wedstrijden vinden plaats op het online damplatform lidraughts.org, Facebook, Instagram en YouTube. Voor alle informatie ga je naar: www.fitterbrein.nl.

Brainstormen

Fitter Brein komt ook graag in contact met nieuwe partners, denk aan bedrijven, (zorg)organisaties, overheidsorganen die met ons willen meedenken en/of samenwerken over een grote maatschappelijke Fitter Brein-beweging. Of wellicht particulieren die zelf vorm willen geven aan passende activiteiten. Voel je hier iets voor of heb je leuke ideeën? Of wil je een keer Lisa inhuren voor een damsimultaan of een demonstratie blinddammen? Neem dan contact met.Fitter Brein op.