Hardenberg

Liefde door scherven heen

Door de redactie

Op zaterdag 16 maart vond in de Sjaloomkerk in Hardenberg de boekpresentatie plaats van het boek 'Liefde door scherven heen'. Het boek is een autobiografie van de Hardenbergse schrijfster Esther Scholten (41). Zij ontving zaterdag het eerste exemplaar van het boek uit handen van uitgever Scholten uit Zwolle.

De biografie heeft als centraal thema verslaving, een onderwerp dat in Hardenberg maar ook elders in Nederland zeer actueel is. Naast een partner die verslaafd is aan alcohol heeft Esther zelf ook een verslaving gehad. Zij weet dus uit eigen ervaring hoe het is om verslaafd te zijn. Daarnaast speelt ook het thema huiselijk geweld een rol. Verslaafd zijn doet veel met je en kan ook veel kapot maken, zelfs je leven. Relaties verslechteren en je persoonlijkheid verandert.

Met het boek wil Esther bewustzijn creëren over verslaving en huiselijk geweld, onder andere door het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook is zij op zoek naar veranderingen in de wetgeving. "Wanneer de wet verandert kan de hulpverlening ook gerichter werken", stelt zij. "Onnodige doden kunnen voorkomen worden en wellicht kan er gerichte preventie op gang komen door het boek".

Hoe ver moet je gaan?

"Hoe ver moet je gaan in een relatie met een alcohol verslaafde partner. Instanties vinden dat mensen die verslaafd zijn zelf de verantwoording moeten dragen voor stoppen met middelen die hij of zij gebruiken. Zij moeten zelf willen, is het uitgangspunt. Mijn partner is het niet gelukt, en hoewel er even sprake was van een gedwongen opname is dit op het laatste moment op een voor mij nog iedere dag onbegrijpelijke wijze niet doorgegaan. Het was een lieve man, zorgzaam en heel creatief. Wat zijn ogen zagen, konden zijn handen maken. Hij was heel strikt, ons huishouden liep qua verzorging en netheid vooral dankzij de kwaliteiten van hem op rolletjes. Toch ging het hopeloos mis. Door de alcohol ging hij anders reageren en was het soms net alsof hij twee gezichten had. Hij was agressief en niet in staat om te stoppen met drinken. Zijn zucht naar alcohol werd steeds groter. Door het overmatig gebruik van alcohol was hij een zwaar beschadigde man die heel ziek was. Doordat ik het gevaar zag van zijn drankzucht en de gevolgen ervan, vreesde ik voor onze toekomst. Ik kreeg steeds meer angst voor de dag dat ik mijzelf ook niet meer in de hand had. Want mijn reacties die de angst teweegbracht maakten mij ook een ander persoon dan ik eigenlijk ben. De dag kwam dat een hulpverlener van het bureau jeugdzorg mij waarschuwde dat ik op deze manier mijn kinderen nog wel eens kon verliezen. Ik moest kiezen tussen hem en de kinderen als het op deze voet verder zou gaan. Vanaf dat moment was de keus gemaakt en heb hem losgelaten. Ik moest wel. Je kinderen op het spel zetten dat is voor mij geen optie. Maar ik vreesde voor wat er met hem zou gebeuren. En dat is, helaas, waarheid geworden. Verslavingen maken alles kapot. De basis van je relatie, je liefde, je vertrouwen, je zelfbeeld maar ook je gevoel. Daarnaast mogelijk zelfs je leven".

"Wanneer jij dit leest en je wilt meer weten over mijn verhaal lees dan ook mijn boek 'Liefde door scherven heen'. Het doel van mijn boek is bewustzijn brengen over hoe een dergelijke relatie eruit ziet en hulp bieden aan mensen die in deze relatie zitten. Ook hoop ik het taboe te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar te maken. Een van de hogere doelen die ik heb met mijn boek is het feit dat ik graag veranderingen zou zien in de wet en hulpverlening. Aan verslaafden en aan hun dierbaren. Een tip die ik mensen heel graag geef is dat je grenzen stelt. En hulp zoekt. Ontwennen kun je meestal niet alleen. Daarnaast hoop ik een stuk preventie te bieden aan de jeugd en jeugdigen. Wanneer jullie dit lezen en denken dat het nergens over gaat omdat je wel zelf kunt stoppen, deel ik graag mijn slogan met jullie waarmee ik je graag uitdaag: Als je denkt dat je stoppen kan? Doe dat dan! Op weg naar een verslavingsvrij Nederland".