Hardenberg

Liam: "Input van jongeren is belangrijk"

Door de redactie

Dinsdag 15 december namen tijdens laatste raadsvergadering 2020 Mirjam Lubbers uit Balkbrug en Erik Back uit Lutten afscheid van de gemeenteraad van Hardenberg. De VVD-raadsleden verlaten de gemeenteraad op eigen verzoek. De vrijgekomen zetels worden ingenomen door Liam Berger, 22 jaar uit Dedemsvaart en Madelon Baan, 49 jaar uit Hardenberg. Zij worden tijdens de raadsvergadering van 12 januari geïnstalleerd.

G. Brokelman

Liam Borger is 22 jaar oud en geboren in Hardenberg en getogen in Dedemsvaart. Naast zijn 'toekomstige' functie als raadslid, studeert Liam Cultureel Erfgoed in Amsterdam.

"Het klinkt misschien gek, maar toen Mark Rutte in 2010 de eerste liberale premier werd sinds de Eerste Wereldoorlog, wilde ik weten wat dat precies ging betekenen. Eigenlijk vond ik als 12-jarige, die politiek dus erg interessant. Al vrij vlot was ik van mening dat de club van Balkenende, waarvan er een verkiezingsposter prijkte op het raam van mijn grootouders, niet de mijne was. De VVD had en heeft, in tegenstelling tot veel andere partijen, een plan voor de toekomst, dat sprak mij toen al aan. Het was op de middelbare school snel duidelijk dat de VVD dé partij was waar ik mijn rode streepje ging zetten zodra ik mocht stemmen. Niet veel later sloot ik mij bij de JOVD, en later bij de VVD, aan", vertelt Liam.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

"Bij ons thuis was vrijheid een groot goed. Mijn ouders gaven mij dan ook de vrijheid om het leven te leiden zoals ik dat zelf voor ogen had. Hoewel mijn ouders schommelden tussen D66 en de VVD, waren zij niet politiek actief, maar de vrijheid die ik heb gekregen binnen de opvoeding hebben mij wel gevormd tot de liberaal die ik nu ben. Naast vrijheid geloof ik ook in verantwoordelijkheid. Ik heb er geen vrede mee om de rest van mijn leven achterover te zitten en kritiek te leveren op de gang van zaken in mijn leefomgeving terwijl ik daar zelf veranderingen in aan kan brengen".

Mijn hart ligt in deze regio

Deze zomer vroeg een vriend aan Liam: "Als er onverwachts een raadszetel voor je vrij zou komen, zou je dan alles opgeven wat je hier in korte tijd hebt opgebouwd?". Het antwoord van Liam was simpel: "Mijn hart ligt nog altijd bij de regio waar ik vandaan kom; ik kan overal wonen, maar Dedemsvaart is mijn thuis, dus kan ik niet anders dan mijn verantwoordelijkheid pakken en die raadszetel aanvaarden. Desondanks kwam het nog als een verrassing toen ik uiteindelijk het telefoontje kreeg van de fractievoorzitter. Inmiddels was ons land al diep in de coronacrisis belandt en woonde ik vanwege het digitale onderwijs alweer in de gemeente Hardenberg. Misschien had het zo moeten zijn".

Input van jongeren van groot belang

Op de vraag wat hoop je te bereiken in de gemeenteraad antwoordt Liam het volgende: "Wij leven in bizarre tijden, maar het ergste wat er kan gebeuren in onze gemeenschap, maar ook in onze persoonlijke levens, is cynisch over de toekomst worden en de hoop verliezen. Juist in tijden van corona wilde ik daarom namens de VVD-plannen maken voor de gemeente van de toekomst. De toekomst van onze regio is namelijk niet magisch, maar is afhankelijk van de keuzes die wij nu maken. De komende raadsperiode daag ik vooral de jongeren uit om mee te denken over hun eigen toekomst in hun eigen woon-, werk en leefgebied. De VVD ziet onze jongeren namelijk als de wind onder de vleugels van deze regio, daarom is de input van deze jongeren van essentieel belang".