Hardenberg

Leesvirus barst los op basisscholen

Door de redactie

In de groepen 5 en 6 of 7 van drie basisscholen in Dedemsvaart en Balkbrug zijn de kinderen gestart met het leesproject 'Leesvirus'. Het is bedacht in Drenthe, waar een groot aantal scholen al een aantal jaren werkt met dit project.

"Voor elke groep zijn er tien mooie nieuwe leesboeken aangeschaft", vertelt Annet Spijkerman namens de drie scholen: OBS 't Kompas, ODS Prinses Margriet en OBS de Eiber. "De kinderen lezen de boeken en wisselen via een website hun mening uit met andere kinderen die hetzelfde boek hebben gelezen. Hiermee kunnen ze punten verdienen. Ze kunnen zelf alles bijhouden in hun eigen werkboekje".

Ook is er gedurende negen weken de Leesvirusquiz. "Elke week zijn er twee nieuwe vragen over de boeken. Voor de antwoorden moeten de kinderen niet alleen de boeken lezen, maar ook zoeken op internet. Daarnaast zijn er enkele creatieve opdrachten waarmee ze ook punten kunnen verdienen. Op het scorebord worden de punten bijgehouden. Natuurlijk probeert elke groep zoveel mogelijk punten te scoren".

Het Leesvirusproject wordt afgesloten met een feestelijke bijeenkomst, waarbij de winnaar van de Leesvirusquiz bekend wordt gemaakt. "Het belooft een spannende wedstrijd te worden, waarbij de kinderen veel plezier aan het lezen zullen hebben. En op zoek gaan naar het boek dat besmet is met het Leesvirus". De slogan is dan ook niet voor niets: 'Leesvirus .... zo leuk, dat je bijna niet meer kan stoppen met lezen'.