Hardenberg

Lean Potgieter succesvol in rallysport

Door de redactie

Als vrijdag de Zuiderzeerally begint, rijdt er een Hardenberger mee: Lean Potgieter is navigator bij Van de Lindeloof Rallysport. Samen met coureur Ramon van de Lindeloof komt hij uit in de klasse RC 3, met succes.

KLAAS

Opvallend is dat Lean al op zo'n jonge leeftijd (17) actief is op dit niveau. Hij maakte al vroeg kennis met de rallysport, met dank aan vader Klaas die bijna twintig jaar lang in de rallysport actief was. "Toen mijn vader reed ging ik vaak mee om te kijken, al was is nog heel jong. Ik lag al in de wandelwagen te kijken naar de rallysport". Het was dan ook niet verwonderlijk dat, toen Lean serieus een sport wilde gaan beoefenen, de autosport in beeld kwam. "Ik wilde graag iets in de autosport gaan doen, misschien karten. Mijn vader opperde toen dat de rallysport ook een optie was".

Vorig jaar volgde Lean zijn vaders voorbeeld, als navigator bij Team Stevens in de RC4. Dat ging prima, met meerdere podiumplaatsen en uiteindelijk een derde plaats in het NK als resultaat. Dit jaar rijdt hij met zijn nieuwe team een klasse hoger, de RC3. De start is veelbelovend. In Zandvoort behaalden ze de winst in de RC3 en werden ze achtste in het algemeen klassement. "Een voortreffelijke prestatie", zegt vader Klaas niet zonder trots, "ze zijn zelfs sneller geweest dan auto's uit hogere klasses. Daarin rijden equipes met Subaru's en Mitsubishi Evo's met wel 100 pk meer en vierwielaandrijving. Die laten ze met hun Honda 'gewoon' achter zich. Echt heel knap". "Ramon is ook een heel goed coureur", vult Lean aan "en we hebben samen een heel goede klik".

Hersenletsel

Klaas vindt het geweldig dat Lean in zijn 'wielsporen' is getreden: "Ik was graag langer zelf in de rallysport actief geweest, maar moest stoppen toen ik dystonie kreeg, een vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel. Ik heb de rallysport zo gemist, nu ben ik er toch weer bij betrokken. Wat me ook veel deugd doet is dat Lean rijdt voor Hersenletsel.nl, de patiëntenvereniging voor mensen met NAH". Voor Lean was dat een heel logische keuze. "Ik ken de gevolgen van NAH van nabij. Door mijn vaders ziekte maar ook door het herseninfarct dat hij in 2016 kreeg, nota bene toen we onderweg waren naar onze hoofdsponsor. Als ik als sporter kan bijdragen aan meer bekendheid voor de vereniging, dan doe ik dat graag".

Zuiderzeerally

Op 15 en 16 maart is Lean actief in de Zuiderzeerally in Emmeloord. Hoopt hij daar het succes van Zandvoort een vervolg te geven? "Uitrijden is het belangrijkst. Zorgen dat je aan de finish komt en punten pakt voor het kampioenschap. Een podiumplek zou natuurlijk geweldig zijn, maar we gaan niet roekeloos rijden om maar op het podium te eindigen, met als risico dat je 'eraf gaat' en met lege handen naar huis moet".

Als de voortekenen niet bedriegen gaat er voor Lean in juni een langgekoesterde wens in vervulling. Dan kan hij eindelijk zijn favoriete proef rijden: "De proef 'Radewijk' in de Vechtdalrally", lacht Lean. "Dat lange stuk onverhard langs de grens, daar stond ik altijd naar de rally te kijken en het leek me altijd geweldig om daar zelf eens te rijden. Vorig jaar had ik eindelijk mijn licentie, reden we ook de Vechtdalrally... maar was juist deze proef niet in het routeboek opgenomen. Maar ik heb gehoord dat de proef dit jaar weer terug is, dus het lijkt er nu toch van te gaan komen".

KLAAS

KLAAS