Ommen

Zorgeloos genieten in het Vechtdal

Door de redactie

Vrijdag 11 oktober werd bij Stichting de Imminkhoeve in Lemele de brochure ‘Zorgeloos Genieten in het Vechtdal’ gelanceerd. De lancering vond plaats tijdens de Week van de Toegankelijkheid. De eerste exemplaren werden overhandigd aan gedeputeerde Roy de Witte en Minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink. De brochure staat boordevol inspirerende verhalen, toegankelijke tips, uitjes en accommodaties, wandelroutes en fijne toegankelijke plekjes in de natuur.

Overijssels Recreatie en Toerisme gedeputeerde Roy de Witte kreeg het eerste exemplaar van de Zorgeloos Genieten brochure overhandigd en betoogde daarbij dat, hoewel het Vechtdal al goed bekend staat, het ook een aanmoediging moet zijn om door te gaan. "Vechtdal Overijssel dient zich door te ontwikkelen, het werk is nog lang niet klaar en een resultaat is nooit af".Een voorbeeld noemde hij de Imminkhoeve die als stichting een kwetsbare positie had maar zich nadrukkelijk opgericht heeft. Het eerste exemplaar gaf hij vervolgens door aan de nog verse Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Brink: "Er is een heel belangrijke vraag naar Zorg. Het mooie is dat bij het samenstellen van de inhoud van de brochure met name ook de deskundigheid gevraagd is van de mensen met een beperking zélf. En het besteedt niet alleen aandacht aan inclusieve vakanties, maar ook aan toegankelijke daguitstapjes in het mooie Vechtdal. Want mensen met een beperking hebben steeds meer het besef dat ze zelf ook willen recreëren en dat straalt uit op het hele Vechtdalgebied".

Leader Zorgeloos Genieten Vechtdal

De brochure maakt onderdeel uit van het Leader-project ‘Zorgeloos Genieten Vechtdal’. Dit project is gestart in 2018 en heeft als doel om de link te versterken tussen zorg en recreatie. Met als uiteindelijke ambitie om in 2022 de beste toegankelijke, ongehinderde en gastvrije vakantieregio van Nederland te zijn waar elke bewoner en bezoeker geniet van een onbezorgd en toegankelijk dagje uit of vakantie. Binnen het project werken ervaringsdeskundigen, recreatieondernemers, zorgpartijen, gemeenten en horeca met elkaar om uiteindelijk deze ambitie te realiseren. Niet alleen door het realiseren van de brochure, maar bijvoorbeeld ook door toetsing van accommodaties en het geven van een toegankelijkheidskenmerk aan accommodaties die aan de eisen voldoen.

Zorg belangrijke pijler

Ook de komende jaren is binnen het Vechtdal ‘Zorgzaam & Gezond’ aangewezen als één van de belangrijkste pijlers in de meerjarenstrategie voor de regionale vrijetijdseconomie. Zo gaat Vechtdal Marketing in gezamenlijkheid met partners door met het ontwikkelen van vernieuwde diensten en producten. Bovendien is de wens om de samenwerking te versterken met lokale zorgpartijen en zorgverzekeraars, hier liggen kansen. Het productaanbod moet op orde zijn om in te zetten op storytelling en hiermee de juiste doelgroep te bereiken. "In het Vechtdal denken we niet in beperkingen, maar in kansen! Zo zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen binnen de vrijetijdseconomie. We zijn nog lang niet klaar en gaan graag in gesprek met potentiële partners uit de vrijetijdseconomie en zorgsector", aldus Anieke van Wijnen van Vechtdal Marketing.

De brochure is gedrukt in een oplage van 10.000 exemplaren en is gratis verkrijgbaar bij de Anjerpunten, de Tourist Info’s in het Vechtdal en bij de partners van het project