Hardenberg

Laatste Klepperman overleden

Door de redactie

Vorige week overleed Gerrit Pullen (67). In en rond Hardenberg genoot hij bekendheid als Klepperman die menig activiteit luister bijzette met zijn geklepper. Maar Pullen zette zich op veel meer fronten in voor de Hardenberge gemeenschap.

unknown

Tot 1933 kende Hardenberg een Klepperman die fungeerde als stadsomroeper, maar als nachtwaker ook de taak had te waarschuwen bij brand en ander onheil. In 1979 keerde de Klepperman terug in het straatbeeld. Dit keer om toeristische zomeractiviteiten onder de aandacht te brengen. Pullen nam deze functie in 2006 op zich en vervulde die taak met verve. Hij genoot van de contacten met de inwoners en toeristen. Zo'n twaalf jaar lang gaf hij op karakteristieke wijze invulling aan het 'ambt' van Klepperman tot hij in 2018 om gezondheidsredenen besloot te stoppen. Omdat Stad Hardenberg Promotie voortaan meer eigentijdse middelen wilde inzetten om toeristen naar Hardenberg te lokken en besloot geen nieuwe klepperman aan te stellen, werd Pullen allerlaatste Klepperman.

Brandwacht

Pullen was echter op veel meer fronten actief in de Hardenbergse samenleving. Een, gezien de historische taak van een klepperman als brandwacht, leuk toeval is dat Pullen ook actief was als brandweervrijwilliger. Hij was dat overigens al lang voor hij Klepperman werd: meer dan dertig jaar lang vervulde hij verschillende taken voor het korps in Hardenberg, onder andere als officier van dienst. Daarnaast was hij lange tijd actief als voetbalscheidsrechter.

Ook zette Gerrit Pullen zich ruim 25 jaar lang actief in voor een geslaagde sinterklaasintocht en andere sinterklaasactiviteiten in Hardenberg. Niet alleen op organisatorisch niveau, al die jaren kwam hij in actie als één van de pieten of zelfs als hulpsinterklaas.