Hardenberg

Laate draaidag Verraderlijke Liefde

Door de redactie

Zaterdag 5 september vond de laatste draaidag van de film 'Verraderlijke Liefde' plaats. Deze laatste draaidag vond plaats in Holtheme. Er werd gefilmd met Duitse soldaten, NSBers, Duitse voertuigen en motoren. Wethouder te Rietstap was aanwezig bij deze laatste draaidag samen met Daniela Kosters Burgemeester van Emlicheim.

De film gaat om verbinden en vooroordelen. "Deze film laat zien dat je nooit een land mag isoleren zodat rechts-radicalen de macht krijgen, je mag nooit een bevolkingsgroep buiten sluiten, liefde kan je niet tegenhouden welke afkomst je ook hebt. De film heeft op waarheid beruste feiten", laat Peter Nillesen, oud-Hardenberger en initiatiefnemer van Verraderlijke Liefde

'Wij laten ook zien hoe het in het noordoosten ging met betrekking tot de bevrijding door de Fransen en Belgen. Er is hierover nog nooit een film gemaakt. In de film zal een Duitse Wehrmacht officier met Duits Nederlandse roots ondergaan aan PTSS. Deze officier zal in de film breken op psychisch vlak ten gunste van de onderduikers. Het maken van de film duurde twee jaar met heel veel commitment en noaberschap zowel in Nederland, Duitsland en België". In de film is de Saksische taal te horen zoals dat ook was. In de film spreken de Fransen Frans, De Russen Russisch, de Duitsers Duits enz. "We hebben gekozen om mensen te werven met hun moedertaal. Figuranten en bijrollen zijn door mensen uit de regio vertolkt (Overijssel, Drenthe)", vertelt Peer Nillesen.

75 jaar bevrijding

De film is gemaakt in verband met het 75 jaar bevrijding. "Een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, zodat het verhaal van de oorlog op indringende wijze kan blijven worden verteld op een manier die de komende generaties aanspreekt en verbonden is met het belang van de waarden vrijheid en democratie. Ook als de komende jaren de ooggetuigen wegvallen. Ons gaat het om het verhaal en verbinden. Eigenlijk om vergeten of onderbelichte verhalen", De film berust voor tachtig procent op waarheid. Operatie Amherst, het bevrijden van het onderduikershol in Eext, De Frans SAS die mee hebben gedaan aan de bevrijding, het verzet in samenwerking met de Franse SAS en de Prinses Irene Brigade komen onder andere aan de orde in de film. Er is inmiddels een videoclip met de titelsong gemaakt (zangeres Isa Zwart). Alle acteurs en crewleden werken hier belangeloos aan mee. Deze film is gesponsord door de gemeenten Hardenberg, Berg en Dal, Coevorden, Emmen, Odoorn, Samtgemeinde Emlichheim Provincie Drenthe, MBS Haaksbergen enz.

".

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer