Hardenberg

Kunstwegen viert jubileum met magazine

Door de redactie

Met tachtig kunstwerken in de open lucht, over een afstand van 180 kilometer in het Vechtdal is de grensoverschrijdende kunstroute Kunstwegen nu een nog aantrekkelijker bestemming dan anders. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de route onder deze naam is op zaterdag 20 juni in Hardenberg een prachtig jubileummagazine gepresenteerd. Wethouder Luiten nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Gert Stegeman

In zestig pagina's wordt 'het grootste openluchtmuseum van Europa' in de schijnwerper gezet. Het magazine bevat onder meer een overzicht van alle kunstwerken aan Nederlandse zijde en een selectie van de werken aan de Duitse kant van de grens. Aangevuld met tips en informatie, ook over andere attracties in de omgeving zoals de Vechtezomp in Gramsbergen en beeldenpark De Anningahof in Zwolle.

Interviews met kunstenaars, inwoners en experts

Kunstenaars vertellen uitgebreid over hun inbreng in de route. Onder hen Ronald A. Westerhuis uit Zwolle (ook de maker van het MH17-monument), landschapskunstenaar Paul de Kort en de Duitse kunstenaar Timm Ulrichs, die eerder dit jaar nog de prestigieuze Käthe Kollwitz-prijs kreeg toegekend. Zoals Kunstwegen voor bezoekers uit binnen- en buitenland een attractie is, zo vormt het voor menig inwoner van het gebied een vaste waarde. Zo vertelt caféhouder Gert Bolte uit Gramsbergen hoe hij zelf onderdeel werd van een kunstwerk op het station in zijn woonplaats. Verder vertellen cultuurwethouders over hun favoriete kunstwerk, komen experts zoals kunstcriticus Hans den Hartog Jager aan het woord en wordt de historie van Kunstwegen belicht.

Verbindende kracht

Kunstwegen volgt al twintig jaar de loop van een prachtige rivier, verbindt Nederland en Duitsland en biedt een steeds wisselend samenspel van kunst en landschap. Onder de kunstenaars die hier hun sporen achterlieten zijn er veel met wie ook internationale topmusea pronken. Geert de Groot, voorzitter van stichting Kunstwegen: "Het is de kunst zelf die mij, als buitenstaander in de wereld van de kunst, steeds weer overtuigt. Ook daarin schuilt de verbindende kracht van Kunstwegen. De Vecht is de motor, de kunst ¿ in al haar verscheidenheid - de katalysator. Kunstwegen verbindt meer dan Nederland en Duitsland. Ze verbindt ook de provincie Overijssel en de deelstaat Niedersachsen. En ze verbindt de graafschap Bentheim en de Stadt Nordhorn met de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg. Maar vooral verbindt Kunstwegen mensen. De inwoners van het Vechtdal en de bezoekers die er komen genieten".

Met dat laatste is wethouder Gitta Luiten van de gemeente Hardenberg het helemaal eens. "Ik wil alle mensen in onze gemeente dan ook oproepen om eens een kijkje te nemen bij de kunstwerken. Het is uniek om dit gewoon in je 'achtertuin' te hebben. Dat je soms een beetje moeite moet doen om bij een kunstwerk te komen, maakt het juist extra leuk en uitdagend. Zo zie je kunst en een omgeving die je nog niet eerder zag".

Twintigjarig bestaan

Met partners en MarketingOost/Vechtdal Marketing zet stichting Kunstwegen deze schat graag in het licht. Zo wordt er met Kunstwegen een extra dimensie toegevoegd aan het Vechtdal. Mede dankzij een impuls van de provincie Overijssel viert Kunstwegen haar twintigjarig bestaan. Al is de kunst op de route soms meer dan veertig jaar oud. Fietsend of wandelend kunnen de ontwikkelingen in de buitenkunst van de laatste ruim vier decennia gevolgd worden en ziet men de tijdgeest aan zich voorbij trekken. Juist in deze tijd biedt het Vechtdal en de Kunstwegenroute volop rust en ruimte, wat in deze tijd behalve prettig ook belangrijk is. Hier heb je de kunst helemaal voor jezelf.