Coevorden

Kunstvoorstelling Rembrandt en trawanten

Door de redactie

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt is overleden. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar organiseert het Stedelijk Museum Coevorden op zondag 17 november, samen met kunstenaar Han van Hagen een 'kunstvoorstelling' zoals Van Hagen het zelf omschrijft. Hij vertelt enthousiast en verhalend over Rembrandt, met daarin aandacht aan zijn vrienden, voorlopers en leerlingen. De lezing begint om 15.00 uur.

Rembrandt kent iedereen van zijn voornaam alsof het je buurman is, maar wie kent Aert, Gerrit, Hercules, Govert, Carel, Ferdinand, Jan, Pieter, Jacob nog? Allemaal in die tijd net zulke bekende schilders uit de 17de eeuw. Van velen van hen is de loopbaan pas goed op gang gekomen na gedegen lessen in het atelier van Rembrandt. Zijn weergave van licht in duister bruin gehuld was eerst ongekend populair, maar werd later in de eeuw hopeloos ouderwets gevonden. Zijn pasteus aangebrachte verf werd ronduit vies genoemd. Sommigen bleven Rembrandt trouw, andere kozen de weg van een glanzend en kleurrijk Classicisme. Het wordt tijd voor een hernieuwde kennismaking en nu ook met zijn tijdgenoten. In deze voorstelling komen geestverwanten en afvalligen van Rembrandt voor het voetlicht in de sfeer van zijn tijd. Maar Rembrandt blijft uitgangspunt en zorgt na 350 jaar nog steeds voor verrassingen.

Aanmelden kan uiterlijk tot 14 november via info@museumcoevorden.nl. Deelnamekosten zijn tien euro per persoon, inclusief koffie en thee. Vrienden van het Stedelijk Museum Coevorden kunnen voor vijf euro deelnemen. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.