Ommen

Kunst onder de Wieken

Door de redactie

Voor 2019 presenteert de werkgroep Kunst onder de Wieken een nieuwe tentoonstelling met werk van diverse kunstenaars in de Konijnenbeltsmolen. In juni, juli en augustus op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur is de molen open. In samenwerking met de molenaar is dit jaar ook de eerste verdieping van de molen toegankelijk.

Van 1 juni tot en met 15 juli is werk te zien van Herma Immink uit Kloosterhaar. Zij gebruikt als techniek glasfusen, het samensmelten van glas in een oven. Haar schalen, staande objecten en tuinobjecten hebben een vrolijke kleurige uitstraling. Van 20 juli tot en met 25 augustus is Martha Frets uit Dalfsen de gastexposant. Martha is een keramiste met een eigen stijl en maakt schalen in diverse vormen, vazen en objecten. Vaak combineert ze keramiek met metalen zoals roestvrij staal en/of messing.

Harma Cellarius en haar liefde voor de krachten van de kosmos. Oerkrachten en -vormen verbeelden is een intensief proces. Het lukt haar elk jaar weer om te verrassen met haar keramiek en brons, ontstaan uit de kiemkracht van haar beleven. Betty Stokvisch toont haar serie schilderijen waarin het licht, de tijdloosheid van de rust, de stilte en een moment van reflectie worden verbeeld. Tally van Oosterum's doeken laten het plezier van het spelen met verf zien. Onderwerpen van mensfiguur tot stillevens zijn kleurrijk en blijven spannend. Lyda Boekholt toont dit jaar in de molen geschetste schilderijen. Centraal in haar werk blijft de losse toets op een mooie huid.

'Veel naar Voerman'

Jan Voerman sr. (1870-1941) is vooral bekend als schilder van verstilde IJsselgezichten. Hij werkte in veel verschillende stijlen in een eigenzinnige zoektocht naar vernieuwing. Zijn aquarellen 'Gemberpot met bloemen' illustreren dat. Voor het project 'Veel naar Voerman' zijn meer dan tachtig mensen bij Tally en Lyda aan het tekenen en schilderen geslagen, geïnspireerd door de afbeelding van Voermans 'Rode geraniums in blauwe Gemberpot'. Een bijzondere ervaring en uitdaging voor menige deelnemer: "Het was mooi. Alsof ik in een andere wereld terecht kwam", reageerde een van hen.

Op zaterdag 1 juni, om 14.00 uur zal Hans Vroomen, burgermeester van Ommen, de expositie openen. Ook hij heeft zich laten inspireren en zal tijdens de opening zijn impressie van Voermans aquarel ophangen tussen de tachtig andere werken. 'Veel naar Voerman' toont een pracht aan diversiteit: hetzelfde thema in 80+1 uitvoeringen, elk met een eigen karakter en uitstraling. Voor iedereen te aanschouwen in de zomerexpositie in de Konijnenbeltsmolen te Ommen.