Hardenberg

Kunst en Tuinen maken Dedemsvaart mooier

Door de redactie

Op 18 februari wonnen ze tweede prijs voor hun kunstinitiatief op de inspiratie & netwerkavond van Promotie Samenwerking Dedemsvaart (PSD). Het initiatief van Tuinen Mien Ruys en kunstenares Zus van Zand bestaat uit een solotentoonstelling van de kunstenares in de Tuinen en een speciale avondopenstelling voor de Dedemsvaarters. Maar vanwege corona bleven de Tuinen gesloten. Nu zijn de beelden dan toch te zien.

G. Brokelman

Tijdens de sluiting werd achter de schermen hard doorgewerkt. Monique Bruins Slot, coördinator bij Tuinen Mien Ruys: "We hadden goede hoop toch open te kunnen op enig moment. Daar hebben we ons op voorbereid met het treffen van de nodige maatregelen. In de Tuinen is bovendien altijd werk te doen". Ondertussen werkte Zus van Zand in haar Dedemsvaartse werkplaats en atelier aan nieuwe beelden van staal. "Ik had ineens veel tijd om te buigen, lassen en verven. Daar heb ik goed gebruik van gemaakt".

Op 29 mei mochten de Tuinen Mien Ruys onder RIVM-voorwaarden open voor publiek. Nu de Tuinen weer open zijn, kan ook de solotentoonstelling doorgaan. Zus: "Ik ben daar heel blij mee want al mijn andere tentoonstellingen waren afgelast". Het inrichten van een tentoonstelling luistert nauw, zo bleek toen we een kijkje gingen nemen. Voorbij drie grote beelden van cortenstaal in het Ruisend Riet treffen we de vrouwen in de Nieuwe Proeftuin. "We zijn net bezig met het plaatsen van de laatste kunstwerken", vertelt Monique enthousiast. Het maakt een groot verschil waar je iets plaatst. Mien Ruys was daar heel precies in. Een bloembak of vaas werd nooit zo maar ergens neergezet. Zittend vanaf haar stoel gaf ze instructies: 'Nee, een beetje naar links. En dan: 'dat is te veel, beetje weer naar rechts!'. Zo kon dat een tijdje door gaan. Totdat de bloembak of vaas op de juiste plek stond." Zus: "Je hebt een bepaald beeld voor ogen dat wil je bereiken. Het is altijd een zoektocht." De vrouwen lachen. "Mien Ruys hoefde niet aardig gevonden te worden, haar werk als tuinarchitect stond voorop", aldus Monique.

Stoere vrouwen

De naam Zus van Zand viel Monique op toen ze eind 2019 de administratie van nieuwe donateurs afhandelde. De coördinator bezocht de website van de kunstenares en raakte gecharmeerd van haar werk. Monique: "Ik zag ook een mooie overeenkomst met Mien Ruys: twee stoere vrouwen, werkzaam in een van oorsprong mannenwereld. En het werk van Zus past heel mooi in de door Mien Ruys ontworpen tuinen".

Openingstijden

De tentoonstelling is per heden van start gegaan en duurt tot medio september. Helaas zit een officiële opening en speciale avondopenstelling voor de Dedemsvaarters er niet in, maar wie dit artikel meeneemt ontvangt een gratis kopje koffie. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.tuinenmienruys.nl en www.zusvanzand.nl.

G. Brokelman