Hardenberg

Krijgt gemeente Hardenberg een Kinderburgemeester?

Door de redactie

Als het aan het CDA ligt krijgt de gemeente Hardenberg binnenkort haar eerste Kinderburgemeester. De gemeenteraad bespreekt dit initiatiefvoorstel op dinsdag 26 mei.

Een Kinderburgemeester moet een brug vormen tussen kinderen in de gemeente Hardenberg en de lokale politiek. Door middel van (de verkiezing van) een Kinderburgemeester kan de jeugd meer leren over democratie, participatie, politiek, de gemeente en hun eigen rechten. De Kinderburgemeester moet een verlengstuk zijn van de vele activiteiten die de gemeenteraad van Hardenberg al richting kinderen vervult. De gemeenteraad en het college zouden door de plannen en activiteiten van de Kinderburgemeester weer meer kunnen leren over hoe kinderen de gemeente zien en wat zij belangrijk vinden.

Wat doet een Kinderburgemeester?

De Kinderburgemeester heeft vooral een representatieve en ceremoniële functie naast het College van Burgemeester & Wethouders van Hardenberg. Dit betekent dat de Kinderburgemeester aanwezig is bij activiteiten (voor kinderen) in de gemeente Hardenberg. Denk bijvoorbeeld aan de intocht van Sinterklaas, Koningsdag, dodenherdenking en de opening van een nieuwe school.

Wie is de Kinderburgemeester?

De Kinderburgemeester behoort enigszins geïnteresseerd te zijn in het functioneren van de lokale politiek.

Daarnaast zijn de volgende eisen van toepassing: ¿ Inwoner van de gemeente Hardenberg; ¿ Zit in groep 7/8 van een Hardenbergse basisschool; ¿ Heeft de tijd om een aantal keren per jaar aanwezig te zijn en tussentijds te reageren op reacties van andere kinderen; ¿ Vindt het leuk om in de belangstelling te staan; ¿ Vindt het leuk om voor de belangen van kinderen op te komen; ¿ Is een goede/vlotte spreker; ¿ Heeft schriftelijk toestemming van zijn/haar ouder(s) en/of verzorger(s) om mee te doen.

Selectie

Als de gemeenteraad besluit in te stemmen met een Kindergemeenteraad dan zal in het voorjaar een oproep worden gedaan via diverse kanalen om te reageren op de vacature van Kinderburgemeester.

Kinderen kunnen zich opgeven via hun school of de gemeentelijke website. In september sluit de inschrijftermijn.

Een benoemingscommissie, bestaande uit de burgemeester, één wethouder (Jeugd en/of Onderwijs) en twee raadsleden, maakt vervolgens een selectie uit de aanmeldingen. Mogelijke kandidaten worden op een woensdagmiddag uitgenodigd om zich aan de benoemingscommissie te presenteren.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer