Hardenberg

Koorlid 80 jaar lid bij CZOV Zanglust

Door de redactie

Maandag 2 september werd Miny Kerkdijk in het zonnetje gezet door de Christelijke Zang- en Oratoriumvereniging 'Zanglust' uit Hardenberg. Uniek jubileum: 80 jaar koorlid CZOV Zanglust.

Toen Miny vijf jaar oud was kwam ze op het jeugdkoor van Zanglust. Het koor Zanglust was nog maar net opgericht en had naast het 'gewone koor' ook een jeugdkoor. Daar konden kinderen het plezier in zingen ervaren en wanneer ze vijftien jaar werden doorstromen naar het grote koor. Miny genoot van zingen en stroomde uiteraard door naar het grote koor en is daar tot de dag van vandaag blijven zingen. Ze houdt er zoveel van dat iedereen uit haar familie weet, dat wanneer haar verjaardag op maandag valt, ze 's avonds niet aanwezig zal zijn i.v.m. de koorrepetitie. Meerdere familieleden van Miny hebben dit virus van Zanglust te pakken en zingen ook uit volle borst mee.

Zanglust was toen het begon een 'gewoon' christelijk koor en groeide in de loop der jaren uit tot een koor dat voornamelijk oratoria zingt. Een oratorium is een muziekstuk voor solisten, koor en orkest, aanvankelijk gebaseerd op een bijbels gegeven. De Mattheüs Passion van Bach is misschien wel het meest bekende in dit genre. Het is uniek dat de gemeente Hardenberg zo'n koor in de gelederen heeft! Iedere maandagavond klinken er klassieke klanken vanuit de Höftekerk. Daar is iedere maandag de repetitieavond. Het koor bestaat op dit moment uit 84 leden, een vaste repetitor, Jos Mulder en een dirigent, Wolfried Kaper. Eén keer per jaar geven we een groot concert. Dit jaar zal het Weihnachtsoratorium van Bach uitgevoerd worden op 21 december in de Höftekerk.

Het koor wordt gevormd door een bijzondere groep mensen die genieten van het zingen van klassieke muziek, maar die zeker ook in zijn voor andere stijlen. Zo zullen ze op zaterdag 14 september meewerken aan een concert in De Spiegel te Zwolle: 'Harmony', vrede, vriendschap, zorg voor de aarde. Samen met de andere koren van dirigent Kaper en een koor uit Amerika zullen ze zingen rondom dit thema. U bent daar zeer welkom! https://zwolsetheaters.nl/programma/harmony.