Nieuws

Komt de basisbeurs terug?

Door de redactie

Studenten leken prima tevreden over de basisbeurs en toen werd het leenstelsel ingevoerd. Nu zitten ze massaal met miljarden schuld. 

De vraag is of het leenstelsel nog langer kan blijven bestaan, nu er veel kritiek op is. Na vier jaar zou er geëvalueerd worden en daar lijkt het nu het moment voor. Een aantal politiek partijen is sinds jaar en dag al tegen dit stelsel zoals het CDA en de ChristenUnie. Zij mensen dat het tijd wordt dat het stelsel op de schop gaat.
 
Je wordt geacht het zelf te rooien
 De studieschuld loopt ieder jaar verder op. Het heet niet voor niets ‘leenstelsel’ en werd in 2015 ingevoerd. Ging je als student in de jaren ervoor met je weekendtas vol was naar je ouderlijk huis en met goed gevulde travelbag met schone was én wat extra’s in je portemonnee weer naar je studentenkamer, tegenwoordig word je geacht het allemaal zelf te rooien. Met geleend geld.
 
Studenten moeten veel geld lenen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien naast hun dure kamerhuur. Bovendien zijn velen genoodzaakt ook -naast studie-uren en regelmatig met hun boeken in de Cowboysbag naar de uni- een baantje erop na te houden. De week zit bomvol.
 
Vele pleiten voor terugkeer basisbeurs
 Het is dan ook niet voor niets dat veel politieke partijen menen dat het leenstelsel zijn langste tijd gehad heeft. Vele pleiten voor terugkeer van de basisbeurs. Minster van Onderwijs Van Engelshoven is nog terughoudend. Ze is niet van plan om het hele stelsel om te gooien. “We weten dat dat een hele hoop geld kost en er zijn heel veel noden in het onderwijs. Je moet daar investeren waar het slim is en waar het nodig is,” zei ze begin september in een interview aan de NOS.
 
Het was minister Jet Bussemaker die in 2015 het leenstelsel voor studenten op het hbo en de universiteit invoerde. Niet alle partijen steunden dit. Onder andere D66 en GroenLinks gingen akkoord, mits de ov-jaarkaart zou blijven bestaan en het bespaarde geld zou worden gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
 
Binnenkort zal het leenstelsel in ieder geval geëvalueerd worden. Nu blijkt al dat de gemiddelde studieschuld sinds het invoeren van het leenstelsel is opgelopen van 12.400 euro in 2015 naar 13.700 euro in 2019. De totale studieschuld bedraagt 19,3 miljard euro. Dit jaar zijn er ook bijna vierhonderdduizend mensen meer met een studieschuld dan in 2015.
 
Terugkeer van de basisbeurs zou overigens pas een kans maken na de verkiezingen in maart 2021. Als er al een verandering plaats vindt zal dat pas plaats kunnen vinden met ingang van het collegejaar 2021-2022.