Hardenberg

Knooppunt Hardenberg: "Vooral vitamine A(andacht) is belangrijk in Pleegzorg"

Door de redactie

Ruimte en liefde in je hart en in je huis. Dat zijn volgens Harjo Overweg uit Hardenberg de belangrijkste ingrediënten die iemand nodig heeft om pleegouder te worden. Met zijn plaatsgenoten Ina Bekker, Hermanna Dogger en Margret Hankamp uit Slagharen voert hij Knooppunt Hardenberg aan, het lokale netwerk van pleegouders, dat onder andere is opgezet voor het verbinden van pleegouders maar ook voor contact met derden, zoals de gemeente. De netwerkgroep houdt op woensdag 26 juni een Pleegouder Café in Grand Café Den Herdenbergher met als thema: Vakantie. Aanvang 20.00 uur. Alle pleegouders uit de hele gemeente Hardenberg zijn van harte welkom.

Tijdens het Pleegouder Café, dat sinds 2017 gemiddeld drie keer per jaar wordt gehouden, gaat het met name om de onderlinge ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen over het werken met pleegkinderen, waar alle vier de werkgroepleden ruime ervaring mee hebben. De familie Dogger vangt in dit verband al bijna twintig jaar kinderen in crisissituaties op en de familie Bekker fungeert al 25 jaar als pleeggezin. Het echtpaar Hankamp begeleidt al bijna veertien jaar pleegkinderen en Overweg inmiddels zo'n jaar of zes. Allen zijn het eens dat pleegzorg soms best moeilijk is, maar altijd de moeite waard. "Veel kinderen komen verkreukeld bij je binnen. Ze hebben vaak veel meegemaakt en als je dan na een tijdje ziet dat er toch weer rust en stabiliteit in hun leven komt, dan is dat prachtig. Net een vlinder, die uit een cocon komt. Prachtig", schetst Ina Bekker haar drijfveer als pleegouder. De Hardenbergse geeft aan dat de zorg voor het pleegkind belangrijk is, maar ook het contact met de biologische ouders. Haar medeleden knikken beamend en benadrukken dat het vooral ook enorm veel voldoening geeft om gezinnen/kinderen, die 'in de knoop' liggen te kunnen helpen, weer een kans te kunnen bieden.

Dat Pleegzorg enorm dankbaar werk is benadrukt onder andere Hermanna. Een van haar vroegere pleegkinderen gaf haar te kennen dat zij zich bij hen bijzonder thuis had gevoeld. "Ze zei: 'In de tijd dat ik bij jullie was, ben ik mezelf geworden. Ik had het niet graag willen missen!' Dat is wel het mooiste compliment wat je als pleegouder kunt krijgen", meent Hermanna. Ina knikt instemmend en verhaalt over een geboortekaartje dat ze pas van een van haar voormalige pleegkinderen kreeg. "Dat zijn bijzondere momenten en het betekent dat ze je niet vergeten zijn. Heel mooi. Temeer omdat de periode in een pleeggezin voor de betrokken kinderen niet de leukste periode uit hun leven is. Als ze daar uiteindelijk dan toch goed op terugkijken, dan is dat geweldig", meent Ina. "Uiteindelijk zaai je als pleegouders, maar bij het oogsten ben je meestal niet. Daarom is het voor pleegouders vooral van belang dat je gelooft in jezelf, gelooft in wat je doet. Kinderen in een moeilijke situatie tijdelijk een veilig thuis bieden, een kans op een beter leven", vat Harjo samen. "Met vitame A(andacht) als belangrijk bindmiddel. Dat is belangrijk", besluit Ina. Meer over Knooppunt en het Pleegzorg Café is te vinden op de Facebookpagina van Knooppunt Hardenberg.