Twenterand

Knappe winst op DUNO biedt perspectief voor DETO

Door de redactie

DETO mocht zaterdag 20 april eindelijk weer aan de bak in de competitie nadat het twee weken niet in actie was gekomen vanwege trieste omstandigheden bij de tegenstanders. Tegenstander deze middag was DUNO uit Doorwerth. Geen gemakkelijke opgave voor DETO want de statistieken gaven aan dat DUNO tot nu toe altijd de winnende ploeg was geweest tegen de Vriezenveners. En winst was nodig voor DETO om in de race te blijven voor handhaving in de hoofdklasse.

Onder fantastische weersomstandigheden werd er afgetrapt en net als deze week in de Champions League werden de eerste kansen direct aan beide kanten tot doelpunt gepromoveerd. Al in de tweede minuut kon Roy Talsma namens DUNO, na slecht ingrijpen van de DETO defensie, zomaar doorlopen richting het doel van DETO. Talsma faalde niet oog in oog met Van Zaltbommel en schoot hard en diagonaal binnen: 0-1. Aan de andere kant leverde ook de eerste DETO aanval een doelpunt op toen Kevin Aman het maar eens van een afstandje probeerde en doelman Patrick ter Mate zich enigszins verkeek op de venijnige schuiver: 1-1. Twee minuten later leek ook Kevin Peppels te gaan scoren, maar zijn harde inzet ging tegen de uitkomende doelman. Daarna ontspon zich een leuke wedstrijd waarin beide ploegen aardig aan elkaar gewaagd waren en er mogelijkheden waren aan beide kanten. Saillant detail: tijdens de wedstrijd werden twee drinkpauzes ingelast vanwege het warme weer, terwijl een week daarvoor nog de sneeuwbuien over de velden raasden. In het slotkwartier van de eerste helft waren er een paar gevaarlijke momenten voor de gasten. Zo werd een vrije trap van De Bondt gepakt door Van Zaltbommel en ging een andere vrije trap maar rakelings over het DETO doel. Gescoord werd er echter niet meer en was er een gelijke ruststand: 1-1.

Op zoek naar meer

Na rust gingen beide ploegen op zoek naar meer. Kevin Aman was er in de eerste minuut na rust dichtbij, maar doelman Ter Mate kon de bal in twee instanties onder controle krijgen. In de 50e minuut was het wel raak. Stan Nijhuis kon ver opkomen op de DUNO helft, speelde een aantal tegenstanders uit en haalde vervolgens akelig precies uit: 2-1. Een minuut later had het zomaar weer gelijk kunnen staan, maar de harde inzet van Roy Talsma ging via een DETO voet keihard op de lat waardoor de voorsprong van DETO op het bord bleef staan. In de 56e minuut was het wederom Stan Nijhuis die doel trof. Een vrije trap op de rand van de DUNO zestien werd prachtig geplaatst in de verre hoek: 3-1. DUNO legde zich nog niet neer bij deze stand en ging op zoek naar de aansluitingstreffer wat enkele kleine mogelijkheden opleverde. DETO leek in de 73e minuut de wedstrijd definitief te beslissen maar de snoeiharde kopbal van Louis Vijfhuizen spatte op de DUNO lat. De teruggesprongen bal werd daarna door Aman ingeschoten maar hier kon de doelman van DUNO tijdig redding brengen. Enkele minuten later moest DETO keeper Van Zaltbommel handelend optreden bij een hoekschop van de gasten. Na zijn snelle spelhervatting was het Kevin Peppels die opdook voor het DUNO doel maar Ter Mate kon hier met de voeten de bal tegenhouden. Zes minuten voor het eindsignaal was het wel Kevin Peppels die het duel in het slot gooide. Kevin profiteerde van de vele ruimte achter de DUNO defensie en kon alleen op doelman Ter Mate af gaan en maakte geen fout: 4-1. Hierdoor was de wedstrijd gespeeld.

Goede zaken

DETO deed door deze overwinning goede zaken in de strijd tegen degradatie. Directe concurrenten WHC en SVZW verloren deze middag. Met nog een aantal wedstrijden in te halen is het voor DETO zaak om zich allereerst te focussen op het zeker stellen van een nacompetitie plek. Maar ook rechtstreekse handhaving behoort zeker nog tot de mogelijkheden als de ploeg een goed vervolg kan geven aan deze knappe overwinning op DUNO want DETO treft, op titelkandidaat Sparta Nijkerk na, nog de hele onderkant van de ranglijst. Te beginnen morgen, 2e Paasdag, als DETO op bezoek gaat bij Buitenpost in Friesland. Een voor beide ploegen cruciaal duel waarbij DETO nog wat recht te zetten heeft na de nipte nederlaag in Vriezenveen eerder dit seizoen. Het zou mooi zijn als er veel supporters naar Friesland komen en de ploeg komen aanmoedigen. Aftrap in Buitenpost is om 14.30 uur.