Hardenberg

Klant en kapper blij met heropening

Door de redactie

Sinds maandag 11 mei mogen kapsalons weer open, na acht weken gedwongen sluiting in verband met de coronacrisis. De kappers zijn blij dat ze na deze periode met minimale inkomsten en doorlopende onkosten weer aan het werk kunnen. De klanten zijn misschien wel net zo blij, nu ze eindelijk van hun 'coronakapsel' verlost kunnen worden.

Kappers mochten vanaf 11 mei weer aan de slag, maar al op donderdagochtend had Jolanda Nieuwenhuis van kapsalon Duo DiJo in Hardenberg het razend druk. Niet achter de kappersstoel, maar aan de telefoon: "We zijn donderdag meteen begonnen met het plannen van de afspraken. We hebben eerst de klanten gebeld die een afspraak hadden staan die in verband met de coronamaatregelen was afgezegd. Zij zijn zoveel mogelijk als eerste ingepland. Maar we zijn donderdag ook heel veel gebeld door mensen die graag een afspraak wilden maken. Hen hebben we uiteraard ook kunnen inplannen".

Dat kapsalons nu weer open mogen is wel een hele opluchting. "We hebben acht weken achter de rug zonder noemenswaardige inkomsten, terwijl de vaste lasten gewoon doorliepen. We zijn wel op zaterdagen open geweest voor de verkoop van onder andere verfproducten, maar dat was vooral service aan de klanten zodat zij zelf de uitgroei konden bijwerken, qua inkomsten zette het niet echt zoden aan de dijk. Wel was het heel fijn om zo toch contact te houden met collega's en klanten. Maar we zijn echt heel blij dat we nu weer aan de slag kunnen en de klanten ook, dat hebben we wel gemerkt. Sommige klanten waren net bijna aan een knipbeurt toe toen de lock-down inging en na een week of dertien wilden zij wel erg graag weer naar de kapper", aldus Nieuwenhuis.

Het nieuwe normaal

Normaal is de situatie overigens nog lang niet. Nieuwenhuis: "We hebben uitgebreide maatregelen genomen om aan de eisen te voldoen. Uiteraard staan de kappersstoelen op anderhalve meter uit elkaar, er staan schermen tussen de wasunits en bij de kassa, er zijn nog net twee stoelen over waarop klanten hun beurt kunnen afwachten en het leeshoekje is voorlopig opgeheven. "Zomaar even binnenlopen en wachten tot er een plekje vrij komt is er dan ook niet meer bij, klanten kunnen alleen nog op afspraak bij ons terecht. Alleen zo kunnen we garanderen dat er niet meer mensen in de kapsalon zijn dan de anderhalf meternorm toelaat". Ook de manier van werken is nu anders: "Na iedere klant moet alles ontsmet worden, van stoel tot kam en borstel, we gebruiken handgel na iedere klant en elke klant krijgt een nieuwe kapmantel. Al met al kost ons dat zo'n tien minuten extra per klant, waardoor we nu per persoon nog maar twee in plaats van drie klanten per uur kunnen bedienen. Bovendien kunnen we nu een paar kappersstoelen minder gebruiken vanwege de verplichte anderhalve meter tussenruimte. Maar goed, we kunnen weer aan de slag en daar zijn we allang blij mee".

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer