Hardenberg

Kinderen van de OpStap stappen weer op!

Door de redactie

Ze spreken al best een mond vol Nederlands, die kinderen van basisschool de OpStap, de school voor nieuwkomers op het AZC terrein in Heemserveen. Kinderen uit allerlei landen uit de hele wereld die noodgedwongen een veilige haven zochten en In Hardenberg terecht zijn gekomen. Maar er zijn ook kinderen die tijdelijk hier op school zitten en na enkele maanden weer vertrekken naar hun eigen huis in hun eigen land.

Aaron van 8, heeft van klei pannenkoeken gemaakt en deelt er twee aan mij uit, netjes op een bordje. "Moet ik die kaal eten of heb je er ook stroop bij?" vraagt de leerkracht hem. Aaron zoekt tussen de pindakaas, hagelslag en suiker naar een fles stroop en reikt het haar aan. "Heb je ook bestek?", vraagt ze. En wederom zoekt hij tussen alle spulletjes een mes en een vork. Aaron deelt de overgebleven pannenkoeken uit aan de andere kinderen uit de groep. Met smaak eten ze de kleipannenkoeken op. Aaron kent pannenkoeken eten best want zijn oma bakt regelmatig pannenkoeken voor hem als hij weer een tijdje in Nederland komt logeren samen met zijn broertje en zus die ook op de OpStap zitten. Volgende week vertrekken ze weer met het vliegtuig naar hun eigen huis in Oeganda waar ze met moeder Gini Pullen wonen die daar het weeshuis Home of Hope and Dreams runt.

Eten en drinken

Op de OpStap werken ze al een aantal weken aan het thema eten en drinken. "Een heel lekker en leuk onderwerp. Zo zijn er een aantal groepen kinderen naar de molen in Radewijk geweest om te kijken hoe graan gemalen wordt en brood wordt gebakken. Er zijn groepen naar de supermarkt gegaan om boodschappen te doen en te betalen aan de kassa. Groep Oranje ging naar groentewinkel Vedelaar aan de Jachthuisweg om groente en fruit te kopen", vertelt een leerkracht.

"Alle kinderen hadden geld mee en mochten één artikel uitzoeken uit de grote keuze fruit en groente die de winkel rijk is". Michelle van acht jaar kiest een appel, de winkeljuffrouw zegt dat het 35 eurocent kost. Michelle zoekt in haar portemonnee naar geld. Oei dat is nog best moeilijk om 35 cent te kiezen, maar na enig zoeken lukt het en zij betaalt haar appel. Juf vraagt: "Vond je de appel duur of goedkoop?" Waarop Michelle reageert; "nee niet duur, goedkoop!" Al doende leren de kinderen van de OpStap de Nederlandse woorden te gebruiken die ze eerder op school geleerd hebben. Appel, peer, banaan, prei, tomaten, allerlei soorten fruit en groente. Ook de woorden duur en goedkoop komen aan bod als ook de markt, de slager en de bakker. Als alle kinderen een stuk fruit uitgezocht en betaald hebben, krijgen we van de groenteman nog een mandarijn mee. Daniel uit Polen glundert, "die geef ik aan papa als hij weer terug is met de vrachtwagen".