Hardenberg

Kijkje in de keuken van de opticien

Door de redactie

De week van maandag 16 tot en met zaterdag 21 april is uitgeroepen tot de 'Week van de opticien'. Op dinsdag 17 april zijn belangstellenden die met hun beroepskeuze bezig zijn van harte welkom bij Deltion in Zwolle om een proefles te volgen, en zo een indruk te krijgen van het vak. Aan bod komen de anatomie van het oog, wiskunde, theoretische optica en mode. Ervaren opticiens zullen enthousiast vertellen over hun werk. In diezelfde week hebben bijna honderd optiekbedrijven hun deuren open staan, zodat de aspiranten kunnen zien wat het werken in de dagelijkse praktijk van een optiekzaak allemaal inhoudt.

Een bril. Het is een onderwerp dat op elk verjaardagsfeestje wel even voorbijkomt. Iedereen heeft een ervaring of vertelt graag hoe goedkoop of misschien hoe goed hij is geholpen door zijn gediplomeerde opticien of optometrist. Een opticien heeft een bijzonder beroep. Het is één van de meest gevarieerde beroepen in detailhandel. De opticien schakelt tussen een vakkundige oogmeting, stylingadvies, fijne techniek, socializen, commerciële kansen zien en technisch even iets rechtzetten.

Wie nu voor de optiek kiest, is bijna zeker van een baan. In alle regio's van Nederland is het arbeidsmarktperspectief zelfs bijzonder goed te noemen. De vergrijzing helpt daarin mee. Niet alleen stijgt de gemiddelde leeftijd van de medewerkers in de optiek, maar er komen ook steeds meer bril- en lensklanten die met de huidige technieken steeds beter maar vooral comfortabeler kunnen gaan zien.

Volop werk

De zeven optiekopleidingen moeten flink aan de bak om voldoende gediplomeerde opticiens te kunnen garanderen. "Met een optiekdiploma op zak kom je gegarandeerd aan de slag", zegt Harry Bijker, coördinator beroepspraktijkvorming van Deltion in Zwolle, een van de zeven scholen in Nederland die optieonderwijs verzorgen. "De meeste opticiens komen via het informele circuit binnen de kortste keren aan een baan. Je zult dus ook nauwelijks vacatures zien, omdat adverteren niet nodig is. Ook bij onze Oosterburen is veel behoefte aan vakbekwame opticiens. Om die reden is er sinds kort zelfs een tweetalige optiekopleiding: in het Nederlands en in het Duits."

Status

Het optiekvak heeft wel een zekere status. Vaak wordt gedacht 'dat het wel een hbo-studie zal zijn', en daardoor wellicht ook dat het te hoog gegrepen is. Dat het een mbo-niveau 4 opleiding is die drie jaar duurt, en dat je zowel in BOL als in BBL kunt studeren, dat is vrij onbekend. Net als de vele mogelijkheden om verder te studeren: voor contactlensspecialist, optometrist, orthoptist of misschien wel voor technisch oogheelkundig assistent. Ook zijn er veel functies denkbaar zoals accountmanager of inkoper. Kortom: opticien zijn is een prachtig beroep. Zeker als je na een week blije klanten terugkomen omdat jouw advies ze nu eindelijk het goede zicht heeft gegeven.

Aanmelden voor de week van de opticien kan via www.opleidingoptcien.nl of via een speciale Facebookpagina: Deltion College Opl. tot Opticien.