Hardenberg

Kiek hier eens

Door de redactie

Tegen het eind van de negentiende eeuw werd in Nederland de voetbalsport ontdekt. Overal in het land ontstonden voetbalclubs, zo ook in Hardenberg. Hier werd ruim honderd jaar geleden H.V.C., de Hardenberger Voetbal Club, opgericht.

 

In de begintijd moest er veel moeite worden gedaan om een vast speelveld te bemachtigen. Ook was er niet al te veel tijd om het spel te beoefenen.

In die tijd bestond er nog een zesdaagse werkweek en kon er alleen op de enige vrije dag, de zondag, worden gevoetbald. Een eeuw geleden waren er zoveel klachten over tuchteloosheid, bandeloosheid en baldadigheid van de jeugd dat de Tuchtunie een landelijke oproep deed om de voetbalsport te stimuleren. Waarschijnlijk werd naar aanleiding hiervan H.V.C. opgericht. De voetballers speelden dan hier dan daar.

Ze vroegen daarom aan het stadsbestuur om een vast terrein, op de Marsch of in het Veld. Er werd besloten dat de club het veld aan de kant van het kanaal als sportveld mocht gebruiken.

 

 

Weet u wie op deze foto staat? Foto is gemaakt in 1959. HVC, selectie elftal. Mail antwoord naar fotoherkenning@hvhardenberg.