Hardenberg

Kerken blij met verruiming coronaregels

Door de redactie

Kerken mogen vanaf 1 juli weer beperkt open. Sommigen blijven echter dicht, omdat ze vrezen besmettingshaard te worden zoals in Duitsland. Kerken die wel open gaan geldt: Een zangverbod, liever niet dopen, of anders met behulp van een lange stok met een Sint Jacobsschelp eraan waarmee de het water over de dopeling giet. En ter communie gaan met een pastoor die vanachter een spatscherm de hostie aangeeft met een pincet.

De Protestantse Kerk Nederland IPKN), reageert verheugd op het bericht dat de regels voor kerken verruimd is. "samenkomen is wezenlijk voor de christelijke gemeenschap. Er is een groot verlangen op samen te komen.

"Zoals de meesten van u wel weten is het samenkomen in verband met corona versoepeld. Dit houd in dat kerken vanaf 1 juli weer kerkdiensten mogen houden van maximaal honderd personen. Hiervoor maken we gebruik van een reserveringssysteem. Om de kerkdiensten te mogen houden moeten we een gebruiksplan klaar hebben. Hier staan regels in omschreven waar we ons aan houden om diensten tot een goed samen zijn te laten verlopen" laat ds. J.C.J. Post van de Emmaüsgemeente Lutten, Slagharen en Schuinesloot weten.

In de Emmaüsgemeente hebben we de afgelopen maand deze situatie kunnen oefenen met dertig personen en waren de diensten via www.kerkomroep.nl te volgen. Dit was voor ons om te kijken of het gebruiksplan ook werkt zoals we bedacht hebben. Zondag 5 juli werd de eerste kerkdienst onder voorwaarden in de Kruiskerk in Lutten gehouden. Bij binnenkomst van de kerk wordt door coördinatoren vriendelijk verzocht om o.a. de aanwijzingen van de looproute te volgen, de 1,5 meter afstand te houden en uw handen te ontsmetten bij het betreden van de kerk. In het gebruiksplan staan verder nog een aantal voorschriften en wordt nadrukkelijk verzocht om er goed rekening mee te houden.

Echter, bedenk wel: we zijn er nog niet en voorzichtigheid is geboden. Het spreekwoord zegt: Bij twijfel niet inhalen. Dit geld ook voor de kerkgang. Twijfelt u nog, blijf dan nog een paar weekjes thuis. Natuurlijk willen we allemaal terug naar hoe het was, maar gezondheid gaat boven alles.