Hardenberg

Kas Haverkort wint ook in de kart

Door de redactie

Of het nu in de Formule 4 is of in karts, formulecoureur Kas Haverkort is altijd supersnel. Dat bewees hij zondag opnieuw. De zestienjarige inwoner van Heemserveen deed in Kerpen mee aan de eerste ronde van het ADAC Kart Masters-kampioenschap. Daar won het talent van MP Motorsport zowel de kwalificatie als de twee finales van de prestigieuze OK-klasse.

Het was voor Kas zijn eerste kartwedstrijd in zeven maanden. Hoewel hij vooral naar Kerpen was gekomen om fit te blijven voor zijn volgende race in het Spaande Formule 4-kampioenschap, was het bepaald geen straf om weer in een kart te racen. "Het is altijd leuk om te karten", zei hij. Kas had geen enkele moeite met de combinatie Formule 4 en karten. "Ik stapte in en ik was gelijk snel. Kerpen is ook een supermooie baan waar ik graag op rijd. De snelheid was er ook gelijk. En het is een echt goede training. Karten is zwaarder dan Formule 4. Je bent de hele tijd actief bezig".

In de autosport komt hij uit voor MP Motorsport, maar voor zijn kartavontuur was Kas ingestapt bij het nieuwe SFR Motorsport. Daar trof hij een oude bekende, teambaas Willemjan Keijzer die een paar jaar geleden al eens zijn teambaas was. Keijzer runt het team met de Duitser Mark Peschkes. Kas: "Zij regelen alles zo goed mogelijk. Alles in het team is nieuw. Ze hebben het super voor elkaar".

Dat bleek ook uit de prestaties van Kas. Tijdens de kwalificatie pakte hij pole position. Daarna werd hij in één heat tweede, de andere twee won hij. Het zorgde voor de best mogelijke uitgangspositie voor de eerste finale. Kas: "Die ben ik van pole gestart. Ik kon direct wegrijden en een gat slaan. Dat heb ik daarna ook kunnen vasthouden. Dat was gewoon goed".

In de tweede finale moest hij in het begin verdedigen, daarna reed hij alsnog weg. "Ik had gewoon de juiste snelheid". Daarmee was de dagoverwinning een feit voor Kas.

Wedstrijdritme

Zijn volgende Formule 4-wedstrijd wordt over twee weken gehouden op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk. "Dat is een supermooi circuit, echt geweldig". Om wedstrijdritme te houden en fit te blijven, rijdt hij aankomend weekeinde opnieuw een kartwedstrijd. Ditmaal komt hij in actie tijdens de eerste ronde van het DKM-kampioenschap. Die wordt ook gehouden op het circuit van Kerpen. "Ik rijd niet voor het kampioenschap, maar als ik meedoe, wil ik wel winnen".

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer