Hardenberg

Kas Haverkort wacht druk seizoen

Door de redactie

Karter Kas Haverkort gaat dit seizoen TeamNL vertegenwoordigen. De vijftienjarige inwoner van Rheezerveen komt uit voor het Nederlandse CRG Keijzer Racing in de OK-klasse en strijdt daarin mee op het hoogst haalbare niveau, dat wil zeggen het Europees en wereldkampioenschap, het Duits kampioenschap (DKM) en de WSK Series in Italië. Daarbij komen ook nog het EK, WK in de KZ-klasse (125 cc schakelkarts).

TeamNL is hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau. Het gaat daarbij om sporten als atletiek, schaatsen en zwemmen, maar ook om de auto- en kartsport. Omdat de KNAF zich heeft aangesloten bij TeamNL en Kas is opgenomen in het KNAF Talent First-programma (de talentenselectie van de bond), is hij voortaan ook lid van TeamNL. Kas wordt daarbij begeleid door KNAF-bondscoach Giedo van der Garde. Dankzij zijn officiële talentstatus bij de nationale bond kan de jonge Overijsselaar bovendien rekenen op steun van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF.

"Ik ben door de KNAF benaderd voor het Talent First-programma", zegt Kas. "Daarin zitten vier of vijf talentvolle coureurs. Ik vind het leuk dat ik erbij zit. Het is een eer. Blijkbaar vindt de KNAF dat ik het goed doe en dat ik bij de beste vijf van Nederland hoor. Ik krijg dit jaar ook F4-trainingen, zodat ik me goed kan voorbereiden op volgend jaar als ik de autosport in ga. Maar dit jaar ligt de focus nog vol op het karten."

Dit seizoen racet hij in de klasse OK (automaat) , maar tevens in de KZ. Dit zijn 125cc geschakelde karts. Voor Kas is het rijden in een schakelkart dit seizoen min of meer nieuw. "Ik heb één keer een race gedaan, dat was vorig jaar tijdens de laatste NK-ronde in Genk. Dit jaar doe ik dan nog een paar races zoals het EK en WK. Wat ik leuk vind is de snelheid, het is anders dan in een OK-kart of automaat. Het is een uitdaging, het gevoel van snelheid in deze klasse is geweldig. Ik vind het hele racen geweldig. Ik doe het al mijn hele leven. Ik doe er alles voor, iedere racer droomt van het hoogst haalbare, dus uiteindelijk wil ik de autosport in."

Om zijn talent tot wasdom te laten komen, heeft Kas een heel druk programma voor de boeg. Hij gaat het WSK, DKM, het EK en het WK in de OK-klasse rijden en in de KZ-klasse rijdt hij het EK en WK en twee races in de WSK in Italië. De vooruitzichten zijn goed. "Ik heb afgelopen week in de KZ-kart getest in Sarno en dat ging heel goed", zei Kas, die in Sarno werd ondersteund door zijn team van Keijzer Racing CRG. "Ik zat heel dicht bij de toptijden. Ik was wel sneller dan Davide Fore, die met Vega-banden aan het testen was. Ik mocht toen ook nog een Vega-setje proberen en ook dat ging heel goed. Ik was toen zelfs iets sneller dan Fore."

Om zijn opleiding met zijn sport te kunnen combineren studeert hij via School Online. "Dat is fijn. Op een dag zoals vandaag heb ik de hele dag geleerd, ook al zit ik al in Italië. Zo kan ik vooruit werken en toch veel testen en racen".