Hardenberg

Kas Haverkort scoort eerste podiumplaats

Ingezonden

Kas Haverkort is het nieuwe internationale kartseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de eerste ronde van de WSK Super Master Series op de Adria Karting Raceway in Italië sleepte de veertienjarige inwoner van Rheezerveen op sterke wijze de tweede positie uit het vuur. De snelle karter rijdt dit seizoen op CRG voor Keijzer Racing en heeft een mooi raceprogramma voor de boeg in 2019. De eerste meters waren in ieder geval succesvol.

"De WSK Super Masters ging heel goed, maar in de regen was het wel wat moeilijk", doelde Kas op de kwalificaties en de heats op zaterdag die in kletsnatte omstandigheden werden verreden. Maar toen het moest, stond de talentvolle rijder op scherp. "De prefinale ging supergoed. Ik reed van P9 naar P1. De start was al goed, ik ging meteen door naar de derde plek, en daarna pakte ik ook de nummer twee en de nummer één. Ik ging sneller en sneller. Uiteindelijk lag ik acht seconden voor, al werd ik wel opgehouden door een achterblijver. Daardoor verloor ik drie seconden, maar ik had nog steeds een goede voorsprong op de nummer twee".

Door de winst in de prefinale mocht Kas in de finale van poleposition starten. Ook mocht de CRG-rijder van Keijzer Racing kiezen aan welke kant van de grid hij wilde starten. "De binnenkant van de baan was nog een beetje vochtig, daarom koos ik voor de buitenkant." Vervolgens had hij een raketstart. "Ik sloeg meteen een gat. Het was nog beetje te nat om de snelle, droge lijnen te rijden en als koploper is het moeilijker in te schatten hoe de omstandigheden op een opdrogende baan zijn. Travisnuto pakte me terug en ik kwam in gevecht met Patterson om P2/P3. Ook Thompson kwam er nog bij, maar die had een gedeukte bumper en kreeg daar later nog een penalty voor. Het was een spannende race. Vooral in de laatste paar rondes. Ik ben blij met de tweede plaats in zo'n sterk veld. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst."

Kas kwam op motorisch gebied wel nog wat tekort. Daar wordt aan gewerkt en daarom bleef de snelle Overijsselnaar na de WSK-race nog in Italië om te testen. Dat werd op het circuit van Lonato gedaan. "We proberen dat tekort op te lossen. We hebben nog veel kunnen testen. Het is belangrijk daar tijd aan te besteden. Sowieso ben ik al blij, want vorig jaar reed ik pas voor het eerst in maart in de kart en nu hebben we al getest en wedstrijden gereden. Een betere voorbereiding dus dan in 2018."

Haverkort heeft een druk schema voor de boeg, waarin hij hoofdzakelijk uitkomt in de klasse OK; de hoogste klasse in de kartsport van de automaten. Bovendien rijdt hij ook enkele races in de schakelkart. "De Wintercup in Lonato van volgende week laat ik schieten, maar daarna is de volgende WSK-wedstrijd in Lonato. Daar doe ik wel aan mee. Verder rijd ik alles in de OK, zoals het DKM, de EK's en het WK van de CIK-FIA en de races van de WSK Super Masters-serie. En buiten de OK ga ik ook nog een paar races in een schakelkart rijden. Zoals het EK en het WK in de KZ2. We doen ook mee aan de WSK Euro-race in Sarno als voorbereiding en training op het WK KZ. Dat wordt daar ook gehouden. Ik heb vorig jaar één keer in de KZ2 geracet en dat ging meteen goed. Ik ben heel blij met dit programma. Ik race veel en ik probeer zoveel mogelijk podiumplaatsen te pakken".

Kas Haverkort bedankt Willemjan Keijzer, Jeroen Kramp, Giancarlo Tinini, CRG, zijn familie en alle sponsors.