Hardenberg

Kas Haverkort domineert in Valencia: drie zeges

Ingezonden

Drie keer winst in één weekeinde: autocoureur Kas Haverkort stelde op het circuit van Valencia nadrukkelijk zijn kandidatuur voor de titel in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. Het zestienjarige talent uit Heemserveen pakte bovendien beide pole positions. Zo had hij een perfect weekeinde in het sterk bezette kampioenschap.

Dat hij in Valencia snel was, kwam niet als een verrassing voor het talent van TeamNL. "Tijdens de test hier was ik ook heel snel. We zijn dit seizoen op elk circuit snel. We zitten steeds bij de top drie. Daar gaan we ook altijd voor". Toch durfde hij voor het weekeinde niet te dromen van drie overwinningen op rij. "Je weet maar nooit wat er gaat gebeuren. Dat heb ik wel gemerkt in Jerez, toen ik twee keer wat aan mijn auto had". In totaal kreeg de coureur van MP Motorsport dit seizoen al te maken met drie uitvalbeurten. Kas: "Terwijl ik alle drie in de top drie kunnen eindigen". Het kostte hem belangrijke punten in het kampioenschap, waardoor de concurrentie, die voor de race in Jerez al op behoorlijke achterstand stond, ineens weer de aansluiting vond. Maar na het weekeinde in Valencia heeft Kas weer een flink gat geslagen met de nummer twee in het kampioenschap. "Ik stond al eerste toen we aan het weekeinde begonnen. Toen was het verschil elf punten, nu is het gat een stuk groter. Dat is gewoon super. Maar je moet dus nooit te vroeg juichen".

De manier waarop hij dit weekeinde won, was alleszeggend. Nooit kon de concurrentie het hem lastig maken. "Ik heb niet een keer gevochten om een positie. De eerste race heb ik met 2.7 seconden voorsprong op de nummer twee gewonnen. In race twee sloeg ik direct een gat en ben ik drie seconden weggereden van de nummer twee. In de derde race kwam de nummer twee op een gegeven moment redelijk dicht achter me. Maar hij kreeg een penalty vanwege het overschrijden van de track limits. Op de finish had ik uiteindelijk drie, vier seconden voorsprong".

Nog drie ronden

Er zijn nu nog drie ronden in het kampioenschap te gaan. Kas: "We gaan natuurlijk proberen elke keer zo'n resultaat te krijgen, zodat ik groter gat kan maken." Dat hij in deze positie zou verkeren nu het seizoen over de helft is, dat had de jonge Overijsselaar niet durven dromen. "Aan het begin van het seizoen was het doel in de top vijf eindigen. Dat ik dan nu zo vaak vooraan rijd en zo vaak win, is super".

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer