Hardenberg

Kas Haverkort boekt mooie zege in Lonato

Door de redactie

De 15-jarige Kas Haverkort is in de openingsronde van het internationale Deutsche Kart Meistershaft op het South Garda Karting circuit in Italië begonnen als koploper van de series. De talentvolle karter uit Rheezerveen, die ook onderdeel uitmaakt van Team NL van de KNAF, was goed op dreef in Lonato. De jonge Nederlander, die voor het CRG Keijzer Racing team rijdt, behaalde in de eerste race de tweede positie en stelde op indrukwekkende wijze de eerste plaats veilig in de tweede race door de regerend wereldkampioen Lorenzo Travisanutto te verslaan.

Fast-Media Bjoern Niemann

Kas Haverkort begon het weekeinde in Lonato goed door tijdens de kwalificatie de beste tijd op de klokken te zetten. Uit 48 rijders, waarvan de helft zich binnen 0,5 seconde kwalificeerde, was het de Nederlander die boven kwam drijven. In de kwalificatieheats eindigde Haverkort twee maal als tweede. Dat gegeven bezorgde hem een plaats op de eerste startrij voor de finale 1 van zondag.

Zondag waren de omstandigheden op het parcours totaal onvoorspelbaar door motregen die op het legendarische parcours neerdaalde. Startend aan de buitenkant van de voorste rij van de eerste finale viel de tiener kort terug naar P4, waarna hij zich herstelde en de DKM-kampioen van 2018 Harry Thompson in zijn vizier kreeg. Daarna ging Kas in de achtste ronde met een mooie actie voorbij aan de Engelse Red Bull-protegé. Tijdens de tiende ronde zette Haverkort de snelste rondtijd neer en kwam hij dichtbij de leider Travisanutto, terwijl de baan steeds droger werd. Kas eindigde uiteindelijk knap als tweede en kon naar het podium om zijn eerste beker van het weekeinde op te halen.

In de tweede finale begon een ander gevecht tussen kemphanen Haverkort en Thompson ondanks dat de #4 CRG kart in het begin snelheid te kort leek te komen. Kas had problemen met zijn power-valve maar wist dit zelf onder het rijden te herstellen. Gelukkig vond hij snel zijn tempo terug en liet de CRG-rijder wederom zien sterker te zijn dan de door Red Bull gesteunde Thompson. Vervolgens hengelde hij Hugo Sasse binnen en zette de achtervolging in op Travisanutto. Kas klokte opnieuw de snelste rondetijd en deed met nog vier ronden te gaan een aanval op de eerste plek. Met een mooie inhaalmanoeuvre ging Kas voorbij aan de wereldkampioen en vergrootte het gat tot meer dan een seconde tot aan de finish. Zo was de volle buit binnen.

Goede zaken

Kas, in 2017 nog DKM-kampioen in de klasse OK junior, heeft met zijn oogst in Lonato goede zaken gedaan voor het DKM. De tweede positie en de winst van deze tweede finalerace was genoeg om Haverkort te laten stijgen tot de top van het algemeen klassement met twee punten voorsprong op Travisanutto.

"Het was zeker een geweldig weekend voor mij. Het was erg goed om de snelste te zijn in de trainingen en de pole in de kwalificatie te pakken. Dat voelde al erg goed", blikte Haverkort terug. "Ik maakte zaterdag in het begin van de heats wat kleine foutjes, maar eindigde twee keer op P2 in de races. Het was toch voldoende om voor de eerste finale van de tweede plaats op de grid te beginnen. De omstandigheden op het parcours waren moeilijk omdat het half nat en half droog was, waardoor het goed was dat ik mijn positie wist te behouden voor de laatste race".

"Ik had een technisch probleem in de eerste paar ronden van de tweede finale maar nadat ik dat had weten te verhelpen ging ik sneller en sneller. Daardoor kon ik het gat met Lorenzo Travisanutto dichten. Toen ik hem voorbij was, wist ik het gat tot de finish te vergroten. Dit was bijna een perfecte race".

De tweede ronde van vijf meetellend voor het DKM wordt volgende maand gehouden op het ProKart Raceland circuit in Wackersdorf. Met zijn sterke optreden van vorige week, waar Kas de pole pakte en twee races won op de Duitse baan tijdens de Duitse ADAC Masters voelt hij zich zelfverzekerd. Kas Haverkort wordt in zijn race-activiteiten gesteund door: Auto Combi, Vrieling Assurantiën, Haverkort Eten & Drinken, Alfabet Reclame, CRG Factory, KNAF Team NL en CRG Keijzer Racing.