Hardenberg

Kapper Zwart hangt de schaar aan de wilgen

Door de redactie

Kapper Egbert Zwart stopt deze week met zijn kapperszaak aan de Hessenweg/Rustenbergherstraat in Heemse. Na 65 jaar hangt kapper Zwart de schaar aan de wilgen, 57 jaar lang is deze herenkapsalon dan ook een begrip geweest in de gemeente Hardenberg, maar zoals aan alles komt ook hier aan een einde. De kapper is per slot van rekening zaterdag 13 april jarig en wordt 80 jaar en gaat hij, zoals hij zelf zegt: "Studeren voor wat anders".

Egbert Zwart werd in Hoogeveen geboren op 13 april 1939 en stapte exact vijftien jaar later als jonge jongen de kapsalon van zijn vader binnen met de mededeling: "Ik wil van de HBS af en bij u in de zaak om kapper te worden". Na jarenlang klanten alleen te hebben ingezeept voor de toen gebruikelijke twee dagelijkse scheerbeurt werd hem voorzichtig het volledige kappersvak bijgebracht door zijn vader. Na een langdurige stage in Assen en het behalen van alle vakdiploma's, nam hij in 1962 een kapsalon over aan de Hessenweg in Heemse, die werd ingericht met een geschonken duizend gulden van zijn vader.

De eerste week werden alle klanten gratis geknipt om maar een klantenkring op te bouwen, wat aardig is gelukt. Zelfs zo aardig dat er op de hoek Hessenweg en Rustenbergherstraat in 1977 een door zijn broer ontworpen kapsalon kon worden gebouwd.

Binnen zes maanden was de herenkapsalon zo gegroeid dat er versterking nodig was en die kwam in de vorm van Wilhelm Schmidt, een goedgeschoolde kapper van net over de Duitse grens die al die jaren bij hem zou blijven. Trouw tot op het bot heeft Wilhelm doorgewerkt tot en met de aanstaande sluiting.

Omdat kapper Zwart nogal snel een bos haar kan verwijderen, ontstond in zijn klantenkring al snel het grapje dat je je auto voor het rode verkeerslicht kon laten staan, uitstappen en geknipt worden en dan toch alweer terug zijn voor het licht op groen sprong. Serieuzer van aard is het feit dat er regelmatig knipbeurten aan huis moesten worden gegeven, omdat er een klant uit zijn ouder wordende klantenbestand niet meer naar de kapsalon kon komen. Deze zware maar ook vaak waardevolle laatste ontmoetingen worden door kapper Zwart als hoogtepunten in zijn carrière beschouwd. Uiteraard zal hij de contacten met zijn klanten gaan missen en aangezien hij sinds zijn vijftiende nooit iets anders heeft gedaan dan knippen zal het hem nog best zwaar vallen nieuwe bezigheden te vinden.

Gelukkig is er zaterdag 13 april voor al zijn vaste klanten een receptie in de kapsalon van 13.30 uur tot 16.00 uur om nog eenmaal het glaasje te heffen op deze roemruchte herenkapsalon van de heren Zwart en Schmidt. Een uitnodiging die u ook verderop in deze krant nog zult aantreffen.