Hardenberg

Kandidaat-Kamerleden fietsen 'InVechten-toer'

Door de redactie

Kandidaat-Kamerleden Jaap Jonkers en Piet-Cees van der Wel hebben samen twee dagen door de Vechtstreek gefietst. De CDA-leden fietsten langs streekgenoten die gevlucht zijn voor oorlog of die vervolgd zijn vanwege hun geloof.

De meest indrukwekkende ontmoeting was met Emmanuel uit Hardenberg. Op 12-jarige leeftijd werd hij in Ivoorkust door rebellen gekidnapt en gedwongen om te vechten in het rebellenleger. Hij vluchtte en kwam in Nederland terecht. Nu is hij succesvol voetbalcoach en scout bij de KNVB. Piet-Cees van der Wel: "Deze verhalen heeft de samenleving nodig. Wie van goede wil is kan rekenen op onze steun".

Jonkers en Van der Wel bezochten Kledingreparatie en stomerij Silo in Ommen. Het bedrijf wordt door het Turkse echtpaar Seydi en Nazil Dogan gerund. Voor Jaap Jonkers was het een leuk weerzien met oud-klasgenote Fahrida uit Afghanistan. Zij nam de kandidaat-Kamerleden mee naar Motorpromo in Hardenberg. Het bedrijf is door haar broer Fahim opgericht en biedt werk aan statushouders. Ook gingen de kandidaat-Kamerleden langs bij onderwijsorganisatie Landstedegroep in Hardenberg. Voorzitter Theo Rietkerk vertelde digitaal over hoe de scholengemeenschap met integratie omgaat.

Invechten

Het idee voor de fietstocht is voortgekomen uit een veelgehoorde uitspraak over integratie 'je moet je invechten'. Jonkers: "Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De mensen die wij hebben gesproken zijn stuk voor stuk positief gebleven met een wil om bij te dragen aan onze samenleving". De oud-Hardenberger is zelf geboren in Bolivia. "Wat mij is overkomen in mijn vroege jeugd zie ik als mijn belangrijkste drijfveer om mij in te zetten voor de samenleving. De kansen die ik heb gekregen wil ik doorgeven. Dat is mijn reden om mij kandidaat te stellen als Kamerlid voor het CDA".

De 'InVechten Toer' startte donderdag in Gramsbergen. Jonkers en Van der Wel fietsten van daaruit via Hardenberg naar Den Ham. Het kleurrijke duo reed vrijdag in Ommen, Dalfsen en sloten de tocht in Zwolle af.

Verkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen vinden op woensdag 17 maart 2021 plaats. Jaap Jonkers staat op plaats 27 voor het CDA. Kijk voor meer informatie op www.jaapjonkers.nu of vimeo.com/501823116. Piet-Cees van der Wel staat op plaats 35 voor het CDA. Kijk voor meer informatie op www.cda.nl/piet-cees-van-der-wel.