Hardenberg

Kamermuziek tussen de fraaie gobelins in Kasteel Eerde

Door de redactie

Wie van kamermuziek houdt kan het eerste weekend van april volop genieten in Kasteel Eerde. Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 april zijn er maar liefst zes verschillende concerten. Vooraf krijgt u een rondleiding op de gerestaureerde 'bel-etage'. Dit bieden Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumentenfonds aan tijdens het 'NMF kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten'. Kasteel Eerde is één van de 23 locaties in Nederland. Kaarten voor dit festival zijn nu verkrijgbaar via natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival.

marco borggreve

De restauratie van de bel-etage is nog niet helemaal afgerond, maar voor bezoekers van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten opent Kasteel Eerde toch alvast haar deuren. Houtwerk en wandtapijten werden hersteld, plafonds vernieuwd, muren geschilderd, vloeren geschuurd. De musici van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds strijken neer in de zaal met fraaie gobelins aan de wanden. Gidsen leiden de bezoekers rond en vertellen over de restauratie en de geschiedenis van het kasteel.

Zes verschillende concerten

Van vrijdagavond tot en met zondagmiddag vinden maar liefst zes verschillende concerten plaats. Cello- en vioolsonates, pianomuziek, zang, maar ook jazzmuziek: allerlei instrumenten zullen in het weekend van 5, 6 en 7 april klinken in het kasteel. Keuze genoeg voor de liefhebbers van kamermuziek! Op de website van het Kamermuziekfestival staat een beschrijving van alle concerten en de achtergrond van de musici.

Bijzondere muziekinstrumenten

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beheert een collectie waardevolle muziekinstrumenten en geeft deze in bruikleen aan ruim 400 professionele musici en muziekstudenten. "Een instrument dat uitdaagt en inspireert is voor musici onmisbaar voor een succesvolle muziekstudie en -carrière. Daarnaast zorgt het NMF dat belangrijke instrumenten als cultureel erfgoed behouden blijven voor ons land," zegt Manon Veenendaal, directeur van het NMF: "Ik ben er dan ook trots op dat wij samen met Natuurmonumenten zulke mooie concerten organiseren".

Natuurmonumenten: naast natuur ook erfgoed

Natuurmonumenten beschermt ruim honderdduizend hectare natuur. Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: "Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt in die natuurgebieden ook 2600 cultuurhistorische bouwwerken, die nu de omlijsting vormen van deze eenmalige concerten. De concerten vinden plaats in forten, kastelen, boerderijen, landhuizen, maar ook in een voormalige kluizenaarswoning. De samenwerking met NMF is een fantastische manier om muziekliefhebbers kennis te laten maken met al die mooie plekken".