Hardenberg

Jongeren worden geraakt door corona

Door de redactie

De lockdown als gevolg van de COVID-19 pandemie treft alle Nederlanders. Jongeren worden bijzonder hard geraakt, terwijl ze in een belangrijke fase van hun leven bevinden, wat voor impact dit heeft is niet te overzien. Ook welk effect dit in de toekomst op de jongeren heeft is nog niet bekend. De redactie is in gesprek met een vriendinnengroep uit de gemeente Hardenberg over hoe zij deze rare tijd beleven. De vriendinnengroep bestaat uit elf meiden. Deze vriendinnen zijn rond de 20 jaar. De meiden werken of doen een opleiding in de zorg, onderwijs of in de agrarische sector. Iedereen werkt met kinderen of volwassenen.

Coronabeperkingen raken jongeren hard: 'Alles wat leuk was, is weg'

Voor de lockdown in maart trokken de vriendinnen er gezamenlijk op uit. Waren ze regelmatig in het uitgaansleven te vinden, gingen ze gezamenlijk op vakantie net zoals veel andere jongeren. Milou: "Corona heeft veel invloed op mijn sociale leven, geen feestjes meer, geen bijeenkomsten met grote groepen en we ontmoeten minder nieuwe mensen. Daarnaast is spontaan iets ondernemen er niet meer bij. We kunnen niet meer even een dagje weg of even op visite met meer dan één persoon". Ook Saskia mist de spontaniteit.

Beeldscherm en een hapje en drankje

Het is lang geleden dat de gehele vriendinnengroep bij elkaar is geweest. De groep wordt per activiteit opgesplitst en de hoeveelheid personen is afhankelijk van de coronamaatregelen die op dat moment gelden. In de eerste lockdown hebben ze vaak online een pubquiz gedaan en werd er via Teams met elkaar afgesproken. Lieke: "We zitten dan met z'n allen achter het beeldscherm met een hapje en een drankje. We hebben regelmatig een quiz met grappige vragen over elkaar op deze manier". "Ook met verjaardagen hebben we voor elkaar filmpjes gemaakt om er toch nog een beetje voor elkaar te zijn", vertelt Kaylee. Lisa: "In de weekenden worden er veel spelletjes gespeeld en daarnaast proberen we sinds de avondklok wekelijks met een paar vriendinnen te wandelen".

Ommetje motiveert

De meiden ervaren deze coronatijd bijna allemaal als vervelend. Vorig jaar maart begon de coronacrisis. De meiden geven aan dat het toen heftig voelde maar dachten dat het wel weer over zou gaan. Esmee: "Nu in de winter is de lockdown een stuk lastiger dan in de zomer. Je gaat minder snel naar buiten waardoor je meer binnen zit. Nu hebben we met onze vriendinnengroep de app 'Ommetje', wat zeker motiveert om naar buiten te gaan".

"Wij zijn ook niet heilig"

Omdat de meiden in de zorg en in het onderwijs werken/studeren houden ze zich over het algemeen aan de maatregelen. Ze zien ook vaak dezelfde vriendinnen in een bepaalde periode. Het komt af en toe voor dat er één persoon te veel aanwezig is. Met de 1,5 meter afstand hebben de meiden de meeste moeite. "Natuurlijk zijn wij ook niet helemaal heilig. Maar door onze (toekomstige) beroepen voelen we ons wel verplicht om aan de regels te houden". De avondklok is doordeweeks niet zo lastig voor de meeste meiden. Je mag toch maar met één persoon afspreken geven ze aan. Dat ze in het weekend 's avonds niet meer mogen afspreken dat vinden ze het ergst.

Voor de rellen die ontstaan zijn na het instellen van de avondklok hebben de meiden weinig begrip. "Ik vind het heel erg. Ik snap niet wat er in de mensen om gaat die ervoor kiezen om winkels kapot te maken. Of überhaupt meedoen aan de rellen. Corona is geen keuze die we maken, het is er nou eenmaal en we moeten het er mee doen. Hoe lang de periode ook is, maar de rellen lossen niks op", aldus Maud.

Genieten van de kleine dingen

Saskia: "Ik denk dat deze tijd voor iedereen zwaar is, of je nou jong of oud bent. Niemand vindt het leuk. Ik probeer positief te blijven en dat lukt gelukkig vaak, maar er zijn uiteraard ook momenten dat je er even door heen zit". "Ik ervaar deze tijd niet als heel negatief. Ik geniet van de momenten waarop ik nu meer rust heb in mijn hoofd en het gaat beter met mijn cijfers op school. Natuurlijk vind ik het ook vervelend dat ik niet 'vrij' ben om van alles te doen. Maar van sommige kleine momenten, waar ik eerder niet van zou genieten, geniet ik nu juist meer van", vertelt Kaylee.

Voel mij wel eens eenzaam

Alle meiden praten thuis en met anderen over de coronamaatregelen. In de groep praten ze er ook vaak over en dan voornamelijk over welke invloed dit heeft op hun dagelijks leven en hun gemoedstoestand. Als ze er door heen zitten kunnen ze bij elkaar terecht en dat vinden ze fijn. Op de vraag of de coronamaatregelen ook invloed op hun stemming heeft antwoordt Amy het volgende: "Ik denk wel wat negatiever en ik slaap wel slechter. Ook heb ik een slechter ritme en voel ik mij wel eens eenzaam". "Persoonlijk heb ik er niet heel veel last van. Ik probeer zo positief mogelijk te blijven. Maar ik ben wel blij als ik even uit huis kan voor school of het doen van boodschappen", vertelt Milou. Saskia: "Mijn stemming is wisselend. Ik verveel me niet snel dus dat maakt het gemakkelijker om de dagen door te komen. Maar de hele situatie is soms wel uitzichtloos door de Britse mutant lijkt het net of de kaarten weer op nieuwe geschud zijn, dat baart mij wel zorgen".

Sfeer is weg

De vriendinnengroep maakt zich zorgen om hun schoolprestaties en de toekomst. De coronamaatregelen hebben zeker invloed op de lessen. De lessen zijn online. Lieke: "Ik vind het vooral lastiger om via een beeldscherm te leren, en je hebt niet de sfeer zoals in een klas. Ik mis vooral de grapjes tijdens de les. Want online is voornamelijk de docent aan bod. Ik heb hierdoor minder motivatie en ik neem minder op. Ik merk dat ik vooral tijdens mijn stage in het onderwijs achterstand heb opgelopen. Zo is het lesgeven via een beeldscherm niet te vergelijken met het lesgeven in het 'echt'".

Maud: "Ik doe de opleiding HBO-V en ik vind studeren op deze manier niet veel aan. Ik doe het omdat ik een doel voor ogen heb. Maar ik droom ervan om weer gewoon naar school te kunnen. Ik ben daarom wel extra blij dat ik als verpleegkundige aan het werk ben en daarom naast mijn opleiding in het ziekenhuis kan werken".

Coronadiploma

Esmee volgt de studie fysiotherapie. "Ik heb normaal gesproken heel veel praktijkles. Dit is tijdens de eerste lockdown weggevallen. Na de zomer zijn deze lessen wel redelijk opgepakt maar toch voelt het niet helemaal compleet. We maken met wat klasgenoten wel eens het grapje dat we een coronadiploma halen". "Ik heb wel het gevoel dat wij de generatie worden met het coronadiploma. Veel mensen denken dat het nu gemakkelijker voor ons wordt op school, maar dit is totaal niet het geval. Ik heb het gevoel dat het juist zwaarder is. De online lessen eisen veel concentratie en dit is niet mijn sterkste punt. Ook heb je veel zelfstudie, daar moet je veel discipline voor hebben. Ik loop mijn stage in het onderwijs. Nu heb ik er deze lockdown niet veel hinder van omdat ik de laatste drie weken tentamens heb gehad. Maar de eerste lockdown was dit natuurlijk anders", vertelt Kaylee.

Angst om anderen te besmetten

De meiden maken zich geen zorgen over hun eigen gezondheid maar wel zorgen over familieleden. Zij hebben voornamelijk angst om anderen te besmetten. Lisa: "Ik loop stage in het ziekenhuis en heb op de corona afdeling gewerkt. Ik heb mij wel echt zorgen gemaakt dat ik mijn familieleden zou besmetten". Een aantal meiden uit de vriendinnengroep zijn al gevaccineerd en de meeste laten zich ook wel vaccineren. Milou: "Ik vind dit een lastige kwestie. Ik denk dat als het moment er is dat ik aan de beurt ben voor vaccinatie en is het nog van belang voor de maatschappij, mij laat vaccineren. Het is dus afhankelijk van het tijdstip dat ik aan de beurt ben".

Niet graag in de schoenen van Mark Rutte

Op de vraag of de overheid het anders had moeten doen antwoordt Esmee het volgende: "Misschien zou het beter zijn geweest als de lockdown eerder was ingezet, maar het blijft een lastige situatie ook voor de regering". Ook de avondklok had wat Amy betreft eerder kunnen worden ingezet. "In mijn buurt gaven jongeren nog vaak een feestje, waardoor hier in de buurt veel besmettingen waren". Lisa: 'Je weet nooit of je het goed doet. Ik zou niet graag in de schoenen willen staan van Mark Rutte en Hugo de Jonge".

Maken er het beste van

Heeft het coronavirus ook iets positiefs gebracht? Milou: "Ik merk zelf, maar ik zie het ook aan de mensen om mij heen dat de kleine dingen meer worden gewaardeerd zoals bijvoorbeeld het kunnen sporten, een dagje weg, naar school kunnen of een feestje. Dit soort dingen waren zo vanzelfsprekend. Niemand hield er rekening mee dat dit soort activiteiten niet meer mogelijk zouden zijn. Ik geniet nu bijvoorbeeld erg van het mooie weer, leuke gesprekken met familie en vrienden of met de hond in het bos te wandelen". Saskia: "Ik denk dat we met z'n allen ontzettend genieten van wat nog wel kan en mag. Momenteel hebben we weinig om naar uit te kijken waardoor we denk ik extra genieten als we wel gewoon samenzijn met elkaar. We maken er het beste van met elkaar". Lisa: "Deze bijzondere tijd heeft mij doen beseffen hoe belangrijk familieleden en vrienden zijn. Ook besef ik nu pas hoe goed en gezellig ons leven was. Het was allemaal zo vanzelfsprekend".

De meiden hopen dat ze in ieder geval in het jaar 2022 weer kunnen leven zoals in het jaar 2019. Kaylee: "Dat we dan weer samen naar festivals kunnen, dat ik weer kan voetballen en dat we weer feestjes mogen hebben". Maud: "Ik hoop dat er gauw een einde komt aan de coronacrisis. En dat we alles kunnen gaan inhalen wat we de afgelopen tijd hebben gemist".