Hardenberg

Jongeren met diabetes shoppen bij de Jumbo: 'wauw, zo veel lekkers!'

Door de redactie

Het is een opdracht die elk kind als muziek in de oren klinkt: ga de supermarkt in en pak alles wat je lekker vindt. Een groep jonge diabetici leeft zich deze dinsdagmiddag in Jumbo helemaal uit. Binnen de kortste keren zijn de winkelmandjes gevuld met snoep, chips, koeken en worstenbroodjes maar ook fruit en groente. Vervolgens volgt het onvermijdelijke educatieve deel van de middag. In de kantine van de supermarkt gaan de mandjes leeg en draait alles om dat ene woord: koolhydraten. Hoeveel zitten er in een product? In welke vorm? En hoeveel insuline heb je als diabetespatiënt nodig om hier op een verantwoorde manier van te eten?

Voor deze kinderen met diabetes is het dagelijkse realiteit. "Het is continu rekenen en vooruitkijken", Legt Dirkje van Asselt, kinderdiëtist uit. "Ga ik straks sporten waardoor mijn suikerspiegel daalt of is er vandaag een traktatie op school waardoor die juist stijgt? Daar moeten ze allemaal rekening mee houden. Dat vraagt heel veel van zulke jonge kinderen".

In het Röpcke Zweers Ziekenhuis krijgen de kinderen daarom geregeld uitleg over alles wat bij het leven met diabetes komt kijken. "Vandaag doen we dat eens een keer in een andere setting", zegt kinderdiabetesverpleegkundige Angela Boers.

Gezamenlijk bekijken de kinderen de verpakkingen. Op het etiket proberen ze er achter te komen hoeveel koolhydraten er in zitten. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. "22 gram per 100 gram, maar hoeveel gram is dan een handje?", vraagt een kind. Dat staat er inderdaad niet op. "Zo lastig is het dus", zegt diëtist Dirkje van Asselt.

Als beloning voor hun inzet mogen alle kinderen één product mee naar huis nemen. Dat is voor de meesten nog moeilijk kiezen. "Ik kies iets sowieso iets dat mijn zus niet lekker vindt, want anders is het zo op", wordt er geroepen.