Hardenberg

John Banfield Orgel De Krim 200 jaar oud

Door de redactie

Het orgel in de Protestantse Kerk in De Krim bestaat tweehonderd jaar en dat moet gevierd worden. Daarom is er op 8 november om 20.00 uur een Benefiet orgelconcert waarbij de vier vaste organisten van de kerkgemeente de vele mogelijkheden die het orgel biedt laten horen. Vanaf 19.15 uur is de kerk geopend.

Op 30 mei 1997 is het orgel in De Krim in gebruik genomen. Van origine is het een Engels orgel dat door de firma Feenstra uit Grootegast, specialist in het restaureren van Engelse orgels, grondig onderhanden is genomen. In een krantenartikel uit 1997 zegt orgelbouwer Fokke-Rinke Feenstra er honderd procent zeker van te zijn dat dit het enige Banfield-orgel in Nederland is.

Organisten Roelien Roos, Tim Vroom, Luuk Schuurman en Ronald IJmker brengen op 8 november stukken ten gehore van onder anderen Feike Asma, John Stanley, Bach, Gabriël Pierné, Händel, Sigfried Karg Elert en Gaston Bélier. De entree bedraagt vijf euro. De netto opbrengst komt geheel ten goede aan het orgelfonds, zodat ook toekomstige generaties mogen genieten van dit prachtige orgel in al zijn pracht en praal.