Ommen

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

Door de redactie

Het is de wens van de zestienjarige Jonathan om vrij sporten mogelijk te maken voor iedereen in Ommen. Hij diende eind 2019 op eigen houtje een voorstel voor een calisthenicspark bij het gemeentebestuur van Ommen in. Op dat moment wist hij nog niets van het plan van de gemeente Ommen om te komen tot een breed sport- en preventieakkoord. Jonathans initiatief en het sport- en preventieakkoord vielen naadloos samen.

Gina van Elburg

Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport in zijn portefeuille nodigde Jonathan uit voor een online gesprek. In verband met corona was een ontmoeting in het gemeentehuis nog niet mogelijk. Bij dit gesprek waren ook sportcoach Nienke Weijdeman en een afgevaardigde van Sportservice Overijssel aanwezig. Jonathan legde uit wat de sport Calisthenics voor de inwoners van Ommen kan betekenen: "Het is een sport gebaseerd op technieken uit de Griekse oudheid. De Grieken deden al oefeningen met lichaamsgewicht als weerstand om zo te werken aan een gezond en sterk lichaam. Mijn doel is een laagdrempelig sportpark dat voor iedereen toegankelijk is". Calisthenics betekent prachtige of mooie kracht. Het woord is afkomstig van de Griekse woorden kallos dat mooi en schoonheid betekent en sthenos dat kracht betekent.

Volgens Ko Scheelde kwam dit verzoek op het juiste moment. "De wens van Jonathan en de behoefte binnen de gemeente Ommen vielen prachtig samen. Een groot aantal sportclubs, verenigingen, scholen, de gemeente Ommen en zorginstellingen hadden net de handen ineen geslagen om gezamenlijk actief sport, beweging en gezondheid in Ommen te gaan stimuleren", vertelt Scheele. Een ambitieus plan met als doel de Ommenaren fitter te maken en overgewicht te verminderen door beweging te stimuleren. "De cijfers liegen er niet om, maar liefst 51% van de bevolking heeft overgewicht waarvan 12% obesitas", legt Scheele uit.

Samen Fitter Verder

Er is een sport- en preventieakkoord opgesteld genaamd 'Samen Fitter Verder'. "Dit akkoord haakt aan bij het landelijk nationaal sportakkoord en het landelijk preventieakkoord en wij in Ommen kiezen ervoor om deze twee te combineren", legt Scheele uit. "Ons doel is om een fitter Ommen te krijgen en daar past dit plan van Jonathan perfect in". De jonge Jonathan stelde aan de wethouder voor om een calisthenicspark aan de Danteweg te realiseren en toegankelijk te maken voor jong en oud. Er zullen basistoestellen zoals gelijke brug, enterrek, rekstok, opdrukstangen en buikspierbankjes aangebracht worden en er kunnen allerlei grondoefeningen gedaan worden. Zo ontstaat een sportieve ontmoetingsplek voor iedereen. De realisatie van het park kost een kleine dertigduizend euro waarvan het grootste gedeelte van de Provincie Overijssel komt. De provincie stimuleert initiatieven in de openbare ruimte waar dit plan onder valt.

Veel belangstelling

Voor Jonathan is de reden om het plan in Ommen tot uitvoer te brengen simpel. "Ik hoef dan niet meer naar Hardenberg te fietsen maar kan lekker in Ommen mijn favoriete sport beoefenen". Uit een onlangs gehouden enquête is gebleken dat er veel belangstelling voor het plan van Jonathan is. "Sporten in de buitenlucht op een moment dat het je goed uitkomt en zonder kosten, dat is toch mooi", aldus Jonathan.

Gina van Elburg