Hardenberg

Jeremy Cijntje op bezoek bij De Elzenhof

Door de redactie

Op dinsdag 11 februari bracht Jeremy Cijntje, speler van Heracles, een bezoek aan groep 6 van basisschool De Elzenhof in Hardenberg dit in het kader van het project Scoor een Boek!. Eredivisievoetbalclub Heracles Almelo en de Bibliotheek zetten samen hun kracht in. Het leesproject 'Scoor een Boek!' bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 uit de gemeente Hardenberg te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! willen we dat bereiken. In de komende 9 weken gaan 302 leerlingen uit groep 5 en 6 van 11 basisscholen in de gemeente Hardenberg zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. Het project is onderdeel van het programma van Stichting Kind en Cultuur Hardenberg. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door een voetbalspeler van Heracles.

Het leesproject is opgebouwd als een voetbalwedstrijd, met een aftrap, rust en een fluitsignaal. Op de deelnemende scholen introduceert een medewerker van de bibliotheek de aftrap, en neemt een videoboodschap mee van een voetballer van Heracles. De klas krijgt een krat met allerlei lekker- leesboeken om de leesuitdaging aan te gaan. De leerkracht krijgt tips en leuke materialen om er in de klas actief mee aan de slag te gaan. Zo kan er wekelijks "de opstelling" worden gemaakt: welk boek staat op welke positie? Leerlingen gaan met elkaar in gesprek over het gelezen boek en geven elkaar tips.

Over drie weken is het rust en bepalen Heracles en Bibliotheek Hardenberg de tussenstand. Na negen weken lezen klinkt het fluitsignaal op 8 april, en sluiten de leerlingen het project sportief af op voetbalveld De Boshoek. Deze afsluiting wordt georganiseerd door de sportfunctionaris van de gemeente Hardenberg. Bekijk ook het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=zUvOQeBGaAY.