Hardenberg

Jan en Riet vierden gouden huwelijk

Door de redactie

Vijftig jaar geleden op maandag 6 mei 1969 zijn Riet Linde en Jan Broeksma met elkaar in het huwelijksbootje getreden. Het jonge stel leerde elkaar kennen tijdens een kerkelijke activiteit in Amsterdam waar Jan en Riet woonde en werkte.

Na een verkeringstijd werd het 'ja woord' gegeven in het stadhuis van Zuidwolde. "We hebben zeven kinderen gekregen, drie zonen en vier dochters. Daarnaast hebben we dertien kleinkinderen", vertelt Riet trots. Jan werd geboren in Coevorden, maar groeide op in Amsterdam als vierde telg in een gezin met vijf kinderen. Na de Technische school en met het diploma op zak (metaalbewerking) werd de eerste guldens verdiend bij een Mercedes Dealer. Een eigen garagebedrijf opstarten was een wens van de toen 20 jarige Jan Broeksma. Amsterdam werd achtergelaten en aan Zwartedijk 38 in Lutten kwam zijn droom uit. Onder de naam 'Americars' werd het bedrijf opgestart.

Riet Linde zag het levenslicht in Zuidwolde als derde kind in een gezin met zes kinderen. Na de ULO in Hoogeveen werd haar eerste werkgever een kuikenbroeierij in Zuidwolde. Op haar negentiende werd de grote stap gemaakt naar Amsterdam en verruilde zij haar kantoorbaan om in de zorg te gaan werken. Wethouder Luiten kwam vrijdag 10 mei naar Lutten om het paar namens de gemeente hen de felicitaties over te brengen. De gouden mijlpaal wordt zaterdag 11 mei gevierd in restaurant de Rheezerbelten in Rheeze.