Hardenberg

Jaarlijkse herdenking Joods Werkkamp Molengoot

Door de redactie

Stichting Joods Werkkamp Molengoot houdt op donderdag 3 oktober haar jaarlijkse herdenking om de 192 Joodse mannen en jongens die in het kamp aan de Luggersweg hebben geleefd en geleden weer te gedenken. Zij die vanuit Amsterdam naar Collendoorn kwamen om daar onder de naam werkverschaffing, de voor de Hardenbergerse burgers het zo bekende kanaal Molengoot te graven, om zo deportatie naar de Duitse werkkampen te ontspringen.

Helaas was de realiteit in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 anders en werd het kamp ontruimd en zijn allen onder het mom van familiehereniging via kamp Westerbork naar de overbekende vernietigingskampen zoals Auschwitz, Sobibor, Mauthausen, Bergen Belsen en andere kampen gedeporteerd. Door de brieven van de Amsterdamse Flip Slier, die bij het afbreken van een pand werden gevonden, is er sinds 2000 een monument op de plaats waar het Joods Werkkamp Molengoot heeft gestaan. Daar worden jaarlijks de namen voor gelezen van de Joodse Mannen en Jongens om ze nooit te vergeten.

Dit wordt gedaan door de leerlingen van de adoptieschool De Marschweijde en de leerlingen van het Greijdanus Hardenberg. Hoofdrabbijn Kolonel Menachem Sebbag van het ministerie van Defensie zal de gebeden zeggen die horen bij dit herdenken en gedenken. Michelle Huiman, achterkleindochter van Ben Ali Libi, de Goochelaar, Larissa en Jason Baak en Jan Albert Mennen en José Kuiper zullen ieder op hun eigen speciale manier met een muzikale bijdrage deze herdenking ondersteunen. Ben Ali Libi de Goochelaar heeft één van zijn laatste optredens, vóór zijn deportatie in kamp Molengoot, gehouden.

En iedereen die met Stichting Joods Werkkamp Molengoot de gedachte deelt dat dit nooit meer mag gebeuren is op 3 oktober van harte welkom om 15.00 uur bij het monument. Mocht u de weg die de Joodse mannen en jongens dagelijks naar hun werk aflegden naar het monument mee willen lopen bent u van harte welkom. U wordt dan om 14.30 uur verwacht bij Het buurthuis De Paerdestal, Wetterkoelenweg 3, 7798 CX in Collendoorn. Ze hopen u daar te mogen ontmoeten.