Hardenberg

Ivas van Winkoop is een held

Door de redactie

Ivas van Winkoop is tien jaar en woont in Hardenberg. Hij heeft in november een jeugdlintje ontvangen van de Burgemeester. Ivas ontving dit lintje omdat hij zijn lange haar heeft aflaten knippen en gedoneerd heeft.

Ivas komt uit een gezin van zes personen. Naast zijn ouders heeft hij één oudere zus en twee jongere zusjes, een tweeling. Ivas is een creatieve jongen. "Ik heb veel geknutseld en vind dit nog steeds leuk om te doen. Daarnaast kan ik goed dingen bedenken, bijvoorbeeld met Lego, K'nex en Clics bedenk ik graag dingen zelf. Ook heb ik mijn eigen gereedschap en knutsel ik vaak in de schuur van papa", vertelt Ivas.

Reclame op TV

Naast creatief is Ivas ook zorgzaam. In het jaar 2016 zijn Ivas zijn opa en oma overleden. "Mijn oma heeft chemo gehad waardoor ze haar haren verloor. Ik zag na haar overlijden een reclame op TV over het doneren van haren. Oma had zelf geen pruik maar ik vond het wel zielig dat er ook kinderen zijn die hun haar verliezen. Na het zien van de reclame dacht ik, ik laat ook mijn haar groeien. Mijn vader en moeder vonden mij wel erg jong. Maar ik wilde het per se en toen mocht het".

Na vier jaar haar op lengte

Het duurde tot oktober 2020 tot het haar van Ivas op lengte was om te knippen en te doneren. "Het laatste jaar duurde wel heel lang, want ik had steeds net niet lang genoeg haar. Maar in oktober, dezelfde maand dat oma is overleden, kon ik het eindelijk doneren". In de tijd dat Ivas lang haar had vond Ivas de knopen in het haar het vervelendst. Hij heeft veel krullen en dit deed iedere dag erg veel pijn. "Mama vroeg wel een paar keer of ik het toch niet wilde laten knippen. Maar ik wilde zo graag sparen en ik ben blij dat ik dit volgehouden heb. Ook in de zomer had ik veel last van de warmte. Sommige kinderen noemden mij per ongeluk een meisje. Dit vond ik niet vervelend. Dat snapte ik wel. Maar sommige kinderen gingen mij pesten en die geloofden niet dat ik een jongen was, dat vond ik wel heel erg vervelend".

Apart gevoel

De dag dat de haren werden geknipt vond Ivas spannend. "Bij de kapper legden ze alles goed uit. Omdat ik mijn haar aan een goed doel doneerde, knipten ze mijn haren gratis. Eerst maakten ze twee staarten en toen twee vlechten. Deze werden afgeknipt. Dit zag er grappig uit. En daarna knipte ze mijn haar mooi in model. Mijn haar voelde wel apart na het knippen. Ook vond ik het wel spannend wat iedereen van mijn haar vond. Maar uiteindelijk was ik super blij dat mijn lange haren eraf konden". Op de vraag wat vind je ervan dat je een jeugdlintje hebt gekregen antwoord Ivas het volgende: "Ik vond het superleuk en had het helemaal niet verwacht. 's Morgens begreep ik er niets van wat er allemaal gebeurde. Ook was het superleuk dat mijn klas mij kon zien door het beeld bellen. Ook andere mensen vonden het leuk. Ik heb veel reacties gehad', eindigt Ivas het gesprek.