Ommen

Hooi 2.0 vervangt snijmais en krachtvoer

Door de redactie

Op vrijdag 1 november vond de officële opening plaats van het project HOOI 2.0 bij het melkveebedrijf van de familie Dubbink aan de Molenhoek 1 in Lemele. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher verrichtte de opening.

Bij het streven naar een duurzame bedrijfsvoering, heeft Harold Dubbink een plan ontwikkeld (HOOI 2.0) om volledig te stoppen met het systeem van snijmais, kuilvoer en krachtvoer, en in plaats daarvan op een moderne manier hooi te winnen, en de melkkoeien naast hooi alleen enkelvoudige voeders als gerst te voeren.

Inspiratie voor moderne hooibouw is gevonden in Oostenrijk, waar de techniek van kunstmatig gedroogd hooi ontwikkeld is en breed toegepast wordt. Door de zon voorverwarmde lucht wordt van onderaf door het hooi geblazen. Indien nodig wordt een houtkachel bijgeschakeld om de lucht verder te verwarmen. Deze innovatie draagt eraan bij om op een meer natuurlijke wijze melk te produceren en zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare nutriënten van het eigen bedrijf.